zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

5 неочаквани причини за напълняване



5 неочаквани причини за напълняване

Някои лекарства също могат да станат причина за увеличаване на теглото.

здраве.bg

... съня – заспиването и събуждането в почти еднакво време, повечето движение преди сън, вечерята поне 2 часа преди лягане, контрастния душ преди сън.

2. Може да пълнеете заради... стрес

Стресът изглежда толкова логичен спътник в днешното всекидневие, че мнозина не му обръщат нужното внимание. А той изисква все повече от тялото и го натоварва допълнително – като физически, така и психически. Появява се и при поемането на твърде много работа и отговорности, и при повече пътувания, и при финансови, семейни и други проблеми.

Във всички тези състояния, тялото започва да се запасява с източници на енергия, т.е. преминава в “режим на оцеляване” – забавя метаболизма и трупа химични вещества като кортизол, лептин и други хормони, които създават предпоставки за затлъстяване (особено в областта на корема).

Много хора започват да се хранят повече – защото изпитват повече глад. Но храната е временно решение в такова състояние. Тя не решава проблема със стресовите фактори и затова не е решение.

Човекът, поставен под стрес, предпочита сладките храни, които произвеждат повече и по-бързо енергия и увеличават количеството серотонин – хормонът, който има успокояващ ефект. Но това не е правилното решение – всъщност са нужни повече почивка и движение, което ще изгори по-голямо количество калории и така ще допринесе за подобряване на здравето.

3. Може да пълнеете заради... лекарства

Някои медикаменти, включително такива срещу депресия, мигрена, припадъци, хипертония и диабет, могат да доведат до напълняване – от незначително до 5-6 кг само за месец. Някои стероиди, хормоналната заместваща терапия и дори орални контрацептиви също предизвикват наслагване на излишно тегло.

Понякога този ефект се наблюдава дори при хора, чийто начин на живот е напълно в здравословните норми – и храненето и движението.

Евентуалната поява на тези негативни...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    превенция    хранене и диети    заболявания    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.