zdrave.bg
Остеопороза
»медикаменти
медикаменти... , свързани най-вече с храносмилателната система, поради което приемът им трябва да става само след подробна консултация със специалист и изключването на възможни рискове от употребата им, свързани с болести на стомаха и хранопровода.

• Друга група препарати, предназначени за профилактика и лечение на остеопорозата е така наречените селективни модулатори на естрогеновите рецептори (СЕРМ). Те са химични вещества, близки по структура до естрогените. Основно тяхно качество е избирателното действие в женския организъм, като се постига естрогено-подобен ефект само в тъканите, където това е желателно и благоприятно.

Тези медикаменти са много ефективни както за профилактика, така и за лечение на вече установена остеопороза, като се блокира не само разграждането на костното вещество, но се възстановява и качеството на костта.

Същевременно лекарствата от тази група имат добър ефект по отношение на някои параметри, свързани със сърдечно-съдовите и мозъчно-съдовите заболявания. Проучвания, публикувани в престижни медицински списания, доказват подобряване на състоянието на липидите в кръвта, което е един от важните механизми за предпазване от атеросклероза.

Тези медикаменти имат някои странични ефекти, които ограничават употребата им – възстановяват се топлите вълни и други субективни оплаквания, свързани с менопаузата. Желателно е да не се приемат от жени с вродени или придобити нарушения в кръвосъсирването.

Калцитонин е друг медикамент с мощен ефект по отношение на костната система. Той е познат като инжекционна форма, но и като спрей за инхалации през носа. Ефективността му по отношение на костите е много висока, като спира разграждането на костно вещество, подобрява качеството на костта и има силен обезболяващ ефект. За съжаление този препарат няма никаква активност по отношение на други оплаквания, свързани с климактериума, но пък е подходящ при лечение на мъжка остеопороза.

Уместно е калцитонин и СЕРМ да се приемат успоредно с калций и...




 
изпишете търсеното на латиница
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.