zdrave.bg
Холестерол
»симптоми и усложнения
симптоми и усложненияНяма симптоми за наличие на висок холестерол! Ако обаче имате такъв, както и други рискови фактори, може да се получат сериозни здравословни

Усложнения

• Холестерол, сърдечно заболяване и други здравословни проблеми
Има връзка между високия холестерол и сърдечните заболявания, инфаркта, инсулта, диабета и други здравословни проблеми. Ето защо е важно нивото на холестерола да бъде контролирано и при нужда - своевременно понижено.

• Заболявания, свързвани с високия холестерол
Високият холестерол увеличава риска от други състояния, в зависимост кои кръвоносни съдове са стеснени или запушени. Тези заболявания включват:
- коронарно сърдечно заболяване,
- инфаркт,
- инсулт и
- периферно васкуларно заболяване.

Високият холестерол се свързва също с появата на диабета и високото артериално налягане (хипертонията). За да предотвратите или контролирате тези състояния, вземете навременни мерки за намаляване нивото на холестерола (ако е завишено).

Коронарно сърдечно заболяване
Основният риск, асоцииран с високия холестерол, е рискът от коронарно сърдечно заболяване. Нивото на холестерола в кръвта има много общо с риска да получите сърдечно заболяване. Ако е твърде висок, той се наслагва по стените на артериите. С времето тези наслагвания (наречени плака) причиняват втвърдяване на артериите - атеросклероза. Тя причинява стесняване на кръвоносните съдове и с това намалява притока на кръв към сърцето. Намаленият приток може да доведе до ангина (болка в гърдите) или до инфаркт (когато кръвоносният съд е напълно блокиран).

Инсулт
Инсулт може да се получи, ако кръвоснабдяването до част от мозъка е намалено. Той възниква, когато кръвоносен съд, пренасящ кислород и хранителни вещества към мозъка, бъде блокиран или се пръсне. Кръвоносните съдове могат да бъдат блокирани като резултат от натрупана плака (от твърде много холестерол). Когато се получи инсулт, част от мозъка не може да получи кръвта и кислорода, от които се нуждае и започва да...
 
изпишете търсеното на латиница
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.