zdrave.bg
Холестерол
»хранене и храни
хранене и храниЛекарите, освен върху евентуалната нужда от медикаменти, поставят акцента и върху
• храненето,
• физическите упражнения и
• намаляването на теглото.

Диета за сърцето

Научете се как да се храните по здравословен за сърцето начин, за да намалите риска от сърдечно заболяване!
Като обръщате внимание на това, което консумирате, ще намалите опасността от атеросклероза стесняване и блокиране на кръвоносни съдове. Ако процесът на запушване на артериите вече е започнал, може да намалите скоростта, с която то прогресира. С внимателни промени в начина си на живот, можете дори да спрете или да обърнете процеса на стесняване.
Разбира се, още повече грижи се изискват, ако вече сте претърпели инфаркт и/или ви е правена процедура за възстановяване на кръвния приток към сърцето или други части на тялото (като например ангиопластика, байпас или каротидна ендартеректомия). Спазването на препоръките за превенция може да ви предпази от рестеноза или повторно стесняване на артериите.

Хранете добре сърцето си

Добрият за сърцето режим на хранене е важен начин да се намалят или дори елиминират някои рискови фактори. Придържането към добра диета може да помогне да редуцирате общия и LDL (“лошия) холестерол, да намалите кръвното налягане и кръвната захар и да свалите тегло си.

Докато повечето диети казват какво не можете да ядете, най-добрите стратегии за хранене се фокусират върху това, което може да се консумира. Много изследвания показват, че добавянето на добри за сърцето храни към менюто е точно толкова важно колкото премахването на други храни от него.
Предлагаме ви 5 препоръки за храненето, които, ако следвате, ще помогнат за намаляване на холестерола и редуциране на риска от сърдечно заболяване:

1. Консумирайте повече зеленчуци, плодове, пълнозърнести и бобови храни. Те са една от най-силните стратегии за предотвратяване на сърдечните заболявания.

2. Подбирайте типа мазнини. Целите са да се намали общото количество консумирани...




 
изпишете търсеното на латиница
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.