zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кръвното налягане: високо, ниско или нормално?Кръвното налягане: високо, ниско или нормално?

здраве.bg

Кръвното ни налягане е един от основните и най-често проверявани от лекарите показатели при всеки преглед. Според статистиката обаче, само един на всеки пет души знае обичайните показатели на своето кръвно. Хората явно, въпреки всичко, често забравят, че това е основен фактор, който има пряко отношение към удължаването на живота.

Систоличното кръвно налягане (или т.нар. горна граница) се регистрира в момента, когато сърцето се съкращава и със сила изхвърля кръв в съдовете. Диастоличното (или т.нар. долна граница) – когато сърцето се отпуска и се изпълва с кръв от влизащите в него вени. Като показател съществува още и т.нар. пулсово налягане - разликата между горната и долната граница.

От 120 до 140

За повечето хора това е нормата за систоличното налягане. Артериалното налягане (АН), превишаващо границата 140/90 е сигнал за тревога. Ако в продължение на две седмици вашето кръвно се вдига над тези цифри повече от два пъти, това е сигнал за начало на хипертония.
За хората, болни от диабет, нормата е не по-висока от 130/80.
Опитайте се в продължение на две седмици, да си измервате кръвното без да ставате от леглото и вечер, преди да заспите. Изчислете разликата между двата показателя: тя не трябва да бъде по-малко от 25%.
(АН вечер – АН сутрин = АН вечер : 4)

От 90 до 120

Много хора с години живеят с кръвно 100/60 или 110/70 и дори 90/50. Странно, но само на пръв поглед, за тях също съществува голям риск от хипертония, защото дори най-малкото повишаване в налягането те прекарват като хипертонична криза.
Ако АН е 100/60 за мъжете и 95/60 за жените, се смята, че е налице хипотония. Ако тенденцията за понижаване на налягането е възникнала внезапно, трябва да си направите комплексно изследване при кардиолог. Причините могат да бъдат различни: от скрито кръвотечение до безсимптомен инфаркт.

От 130/0 до 130/110

Понякога може да се повиши само горната или само долната граница. Високите цифри на горната граница (например 170/70) са...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    превенция    
 

more news

 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Одобрявате ли съществуването на вериги аптеки?
  •  Да - цените в тях по правило са по-ниски.
  •  Не - мисля, че те нямат нищо общо с фармацията, а просто гонят само печалбата.
  •  Не обръщам внимание дали аптеката е част от верига или не - интересува ме само ниската цена.
  •  Винаги търся аптека, в която работи истински фармацевт, а не такъв, превърнал се в обикновен продавач. Търся качествена услуга, а не толкова най-ниска цена.
  •  Този въпрос изобщо не ме вълнува.