zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кръвното налягане: високо, ниско или нормално?Кръвното налягане: високо, ниско или нормално?

здраве.bg

Кръвното ни налягане е един от основните и най-често проверявани от лекарите показатели при всеки преглед. Според статистиката обаче, само един на всеки пет души знае обичайните показатели на своето кръвно. Хората явно, въпреки всичко, често забравят, че това е основен фактор, който има пряко отношение към удължаването на живота.

Систоличното кръвно налягане (или т.нар. горна граница) се регистрира в момента, когато сърцето се съкращава и със сила изхвърля кръв в съдовете. Диастоличното (или т.нар. долна граница) – когато сърцето се отпуска и се изпълва с кръв от влизащите в него вени. Като показател съществува още и т.нар. пулсово налягане - разликата между горната и долната граница.

От 120 до 140

За повечето хора това е нормата за систоличното налягане. Артериалното налягане (АН), превишаващо границата 140/90 е сигнал за тревога. Ако в продължение на две седмици вашето кръвно се вдига над тези цифри повече от два пъти, това е сигнал за начало на хипертония.
За хората, болни от диабет, нормата е не по-висока от 130/80.
Опитайте се в продължение на две седмици, да си измервате кръвното без да ставате от леглото и вечер, преди да заспите. Изчислете разликата между двата показателя: тя не трябва да бъде по-малко от 25%.
(АН вечер – АН сутрин = АН вечер : 4)

От 90 до 120

Много хора с години живеят с кръвно 100/60 или 110/70 и дори 90/50. Странно, но само на пръв поглед, за тях също съществува голям риск от хипертония, защото дори най-малкото повишаване в налягането те прекарват като хипертонична криза.
Ако АН е 100/60 за мъжете и 95/60 за жените, се смята, че е налице хипотония. Ако тенденцията за понижаване на налягането е възникнала внезапно, трябва да си направите комплексно изследване при кардиолог. Причините могат да бъдат различни: от скрито кръвотечение до безсимптомен инфаркт.

От 130/0 до 130/110

Понякога може да се повиши само горната или само долната граница. Високите цифри на горната граница (например 170/70) са...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    превенция    
 

more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.