zdrave.bg
Холестерол
»видове
видовеХолестеролът се придвижва в кръвта, прикрепен към протеин. Този холестероло-протеинов пакет се нарича липопротеин. Липопротеините са класифицирани като липопротеини с висока плътност, липопротеини с ниска плътност или липопротеини с много ниска плътност, в зависимост от количеството протеин в съотношение към мазнината.

Липопротеини с ниска плътност (Low density lipoproteins - LDL): LDL, наричан още “лош” холестерол, може да причини натрупване на плака върху стените на артериите. Колкото повече LDL има в кръвта, толкова по-голям е рискът от сърдечно заболяване.

Липопротеини с висока плътност (High density lipoproteins - HDL): HDL, наричан още “добър” холестерол, помага на тялото да намали съдържанието на лошия холестерол в кръвта. Колко по-високи са нивата на HDL, толкова по-добре. Ако нивото ви на HDL е ниско, рискът от сърдечно заболяване се увеличава.

Липопротеини с много ниска плътност (VLDL): VLDL е подобен на LDL холестеролът, като съдържа предимно мазнини и не много протеини.

Триглицериди: Триглицеридите са друг вид мазнина, която се пренася в кръвта от липопротеините с много ниска плътност. Излишъкът от калории, алкохол или захар в тялото се преобразуват в триглицериди, които сe складират в мастните клетки в цялото тяло.





 
изпишете търсеното на латиница
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.