zdrave.bg
Холестерол
»видове
видовеХолестеролът се придвижва в кръвта, прикрепен към протеин. Този холестероло-протеинов пакет се нарича липопротеин. Липопротеините са класифицирани като липопротеини с висока плътност, липопротеини с ниска плътност или липопротеини с много ниска плътност, в зависимост от количеството протеин в съотношение към мазнината.

Липопротеини с ниска плътност (Low density lipoproteins - LDL): LDL, наричан още “лош” холестерол, може да причини натрупване на плака върху стените на артериите. Колкото повече LDL има в кръвта, толкова по-голям е рискът от сърдечно заболяване.

Липопротеини с висока плътност (High density lipoproteins - HDL): HDL, наричан още “добър” холестерол, помага на тялото да намали съдържанието на лошия холестерол в кръвта. Колко по-високи са нивата на HDL, толкова по-добре. Ако нивото ви на HDL е ниско, рискът от сърдечно заболяване се увеличава.

Липопротеини с много ниска плътност (VLDL): VLDL е подобен на LDL холестеролът, като съдържа предимно мазнини и не много протеини.

Триглицериди: Триглицеридите са друг вид мазнина, която се пренася в кръвта от липопротеините с много ниска плътност. Излишъкът от калории, алкохол или захар в тялото се преобразуват в триглицериди, които сe складират в мастните клетки в цялото тяло.





 
изпишете търсеното на латиница
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...

Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.