zdrave.bg
Холестерол
»фактори, влияещи на нивата
фактори, влияещи на ниватаПоредица от фактори повлияват нивата на холестерола в тялото. Те включват:

Хранене. Наситените мазнини и холестерол в храната, която консумирате, увеличават нивото на холестерола. Опитайте се да намалите този тип храни.

Тегло. Освен че е рисков фактор за сърдечно заболяване, наднорменото тегло може също да увеличи холестерола. Намаляването на теглото ще помогне и за намаляване на LDL и общото ниво на холестерола, както и да доведе до увеличаване на HDL.

Упражнения. Редовните физически упражнения намаляватт LDL и повишават HDL-холестерола. Стараете се да сте физически активни поне 30 минути всеки ден.

Възраст и пол. С напредване на възрастта нивата на холестерола се увеличават. Преди менопаузата, при жените има тенденция за по-ниски нива на общия холестерол отколкото при мъжете на същата възраст. След менопаузата обаче, нивото на LDL-холестерола при жените показва трайна тенденция към покачване.

Диабет. Зле контролираният диабет повишава нивото на холестерола. С подобряването на контрола, нивото му може съществено да се понижи.

Наследственост. Гените в известна степен предопределят колко холестерол произвежда тялото ви. Високото му ниво може да е и семейна обремененост.

Други причини. Някои лекарствени продукти, както и медицински състояния, могат да станат причина за висок холестерол.

 
изпишете търсеното на латиница
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.