zdrave.bg
Холестерол
»основни понятия
основни понятияАко са ви открили висок холестерол и намаляването му вече е ваша цел, първата стъпка, разбира се, е да разберете какво всъщност представлява холестеролът.


Той е субстанция, наподобяваща восък и мазнина (бяло, мазно вещество), която се произвежда в черния дроб и се съдържа в някои храни от животински произход, като пълномасленото мляко, яйцата и месото.


Тялото има нужда от определено количество холестерол, за да функционира правилно. Клетъчните стени или мембрани, се нуждаят от него, за да произвеждат хормони, витамин D и жлъчни киселини, които помагат за усвояването на мазнините. Тялото обаче се нуждае само от малко количество холестерол, за да посрещне нуждите си. Когато холестеролът е твърде много, може да се появят здравословни проблеми като например коронарно сърдечно заболяване.

Що е коронарно сърдечно заболяване

Когато в организма има твърде много холестерол, плаката (плътна, твърда утайка) може да предизвика стесняване на артериите в тялото, а това пречи на движението на кръвта към сърцето. С течение на времето, натрупването причинява атеросклероза (втвърдяване на артериите), което може да доведе до сърдечно заболяване.

Когато бедната на кислород кръв достигне сърцето, може да се появи болка, наречена ангина. В случай че притока на кръв към част от сърцето е напълно спрян поради блокирана коронарна артерия, резултатът е сърдечен пристъп (миокарден инфаркт). Това обикновено се получава поради внезапно запушване от кръвен съсирек, попаднал върху предишно стесняване.




следва: видове

 
изпишете търсеното на латиница
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.