zdrave.bg
Холестерол
»основни понятия
основни понятияАко са ви открили висок холестерол и намаляването му вече е ваша цел, първата стъпка, разбира се, е да разберете какво всъщност представлява холестеролът.


Той е субстанция, наподобяваща восък и мазнина (бяло, мазно вещество), която се произвежда в черния дроб и се съдържа в някои храни от животински произход, като пълномасленото мляко, яйцата и месото.


Тялото има нужда от определено количество холестерол, за да функционира правилно. Клетъчните стени или мембрани, се нуждаят от него, за да произвеждат хормони, витамин D и жлъчни киселини, които помагат за усвояването на мазнините. Тялото обаче се нуждае само от малко количество холестерол, за да посрещне нуждите си. Когато холестеролът е твърде много, може да се появят здравословни проблеми като например коронарно сърдечно заболяване.

Що е коронарно сърдечно заболяване

Когато в организма има твърде много холестерол, плаката (плътна, твърда утайка) може да предизвика стесняване на артериите в тялото, а това пречи на движението на кръвта към сърцето. С течение на времето, натрупването причинява атеросклероза (втвърдяване на артериите), което може да доведе до сърдечно заболяване.

Когато бедната на кислород кръв достигне сърцето, може да се появи болка, наречена ангина. В случай че притока на кръв към част от сърцето е напълно спрян поради блокирана коронарна артерия, резултатът е сърдечен пристъп (миокарден инфаркт). Това обикновено се получава поради внезапно запушване от кръвен съсирек, попаднал върху предишно стесняване.




следва: видове

 
изпишете търсеното на латиница
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.