zdrave.bg
Холестерол
»основни понятия
основни понятияАко са ви открили висок холестерол и намаляването му вече е ваша цел, първата стъпка, разбира се, е да разберете какво всъщност представлява холестеролът.


Той е субстанция, наподобяваща восък и мазнина (бяло, мазно вещество), която се произвежда в черния дроб и се съдържа в някои храни от животински произход, като пълномасленото мляко, яйцата и месото.


Тялото има нужда от определено количество холестерол, за да функционира правилно. Клетъчните стени или мембрани, се нуждаят от него, за да произвеждат хормони, витамин D и жлъчни киселини, които помагат за усвояването на мазнините. Тялото обаче се нуждае само от малко количество холестерол, за да посрещне нуждите си. Когато холестеролът е твърде много, може да се появят здравословни проблеми като например коронарно сърдечно заболяване.

Що е коронарно сърдечно заболяване

Когато в организма има твърде много холестерол, плаката (плътна, твърда утайка) може да предизвика стесняване на артериите в тялото, а това пречи на движението на кръвта към сърцето. С течение на времето, натрупването причинява атеросклероза (втвърдяване на артериите), което може да доведе до сърдечно заболяване.

Когато бедната на кислород кръв достигне сърцето, може да се появи болка, наречена ангина. В случай че притока на кръв към част от сърцето е напълно спрян поради блокирана коронарна артерия, резултатът е сърдечен пристъп (миокарден инфаркт). Това обикновено се получава поради внезапно запушване от кръвен съсирек, попаднал върху предишно стесняване.
следва: видове

 
изпишете търсеното на латиница
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.