zdrave.bg
Холестерол
»медикаменти
медикаментиПонякога, при по-сериозни проблеми, в допълнение към диетата, е необходимо да се приемат и лекарствени продукти за сваляне нивото на холестерола.

По принцип холестеролът помага на организма да изгражда нови клетки, да изолира нервите и да произвежда хормони. Черният дроб изработва цялото, необходимо на тялото, количество холестерол. Но още от него влиза и чрез храната - например храните от животински произход: мляко, яйца, месо. Прекалено много холестерол в кръвта може да доведе до коронарно артериално заболяване.

Първоначалната стъпка в лечението на високия холестерол обикновено е диетата с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на фибри, както и увеличаване на физическите упражнения. Но, за някои хора, само тези промени не са достатъчни да намалят нивото на холестерола. Те се нуждаят и от приемането мекикаменти, за да се понижи холестеролът им до безопасната граница.

Лекарствените продукти за сваляне на холестерола включват:
• статини – с директно действие върху черния дроб, като блокират субстанциите, използувани от него за производство на холестерол.
• никотинова киселина (ниацин, витамин В3), снижаваща триглицеридите.
• йоннобменни смоли - понижават холестерола по косвен начин - чрез свързване с жлъчните киселини в червата.
• лекарства (инхибитори), които намаляват усвояването на холестерола, съдържащ се в храната.

Медикаментите за сваляне на холестерола са по-ефективни, когато се комбинират с подходящ хранителен режим!

Статините
Статините блокират производството на холестерол в черния дроб. Те намаляват LDL холестерола и триглицеридите и имат лек ефект за повишаване HDL холестерола. Тези лекарства са пръв избор при лечение на хора с висок холестерол. Страничните ефекти могат да включват проблеми с червата, увреждане на черния дроб и при някои хора – слабост в мускулите.

Никотиновата киселина
Никотиновата киселина другото название на витамин В3. Тя се съдържа в храната, но може също да се закупи във високи дози (като...
 
изпишете търсеното на латиница
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.