zdrave.bg
Холестерол
»алтернативи
алтернативиЗа понижаване на холестерола по естествен път има и алтернативни методи. Преди да добавите обаче какъвто и да било продукт или алтернативна терапия към режима си, консултирайте се с вашия лекар. Някои добавки могат да взаимодействат с медикаментите, които приемате или да имат опасни странични ефекти.

Растителни продукти и хранителни добавки

Някои от растителните продукти и хранителни добавки, които се лансират като ефективни при повишен холестерол, включват:

Чесън: Според някои проучвания чесънът може да понижи нивото на общия холестерол с няколко процента. Други изследвания обаче твърдят, че чесънът не е толкова ефективен, колкото се е смятало преди. Освен това той може да има значителни странични ефекти и/или да взаимодейства с някои лекарства. Чесънът удължава кървенето и времето за съсирване на кръвта, така че той и продуктите, които го съдържат, не бива да се консумират преди операция, както и при приложение на медикаменти за разреждане на кръвта.

Гугул: Гугулипидите са смола, извлечена от индийското растение Commiphora mukul, повече известно като Балсамово дърво или Гугул. Според някои клинични проучвания, гугулипидите значително намаляват кръвните нива на общия холестерол, LDL (“лошия”) холестерол и триглицеридите. Ентусиазмът в приложението на гугул обаче значително намалява в последните години след публикуването на някои отрицателни резултати от изследвания за него.

Мая от червен ориз: За червеният ферментирал ориз е установено в проучвания, че понижава холестерола. Въпреки това, доказателствата не са достатъчно, за да бъдат категорични.

Поликозанол: Поликозанолът се получава от захарна тръстика и в няколко изследвания е потвърдена ефективността му за сваляне на LDL холестерола. В някои от добавките, съдържащи поликозанол, той е извлечен от пчелен восък, а не от захарната тръстика. Няма данни, че поликозанола, извлечен от пчелен восък, може да понижи нивото на холестерола.

Бабини зъби:...




 
изпишете търсеното на латиница
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.