zdrave.bg
Холестерол
»хранене и храни
хранене и храни... мазнини, да се яде възможният минимум от наситени и трансмазнини (например, мазнините от маслото, маргарина, сладките), а да се предпочитат храни, богати на ненаситени мономазнини (например, мазнините в зехтина или фъстъченото олио).

3. Консумирайте различни (и в точното количество) храни, съдържащи протеини. Употребяваните обикновено протеини (месо, млечни продукти) са сред “главните заподозрени” за увеличаване риска от сърдечни заболявания. Този рисков фактор може да се намали, като се балансира приемът на протеини от различни източници – животински, риба и зеленчуци.


4. Ограничете консумацията на храни с холестерол. Холестеролът от храната ще повиши нивата му и в кръвта, особено у хората, които са предразположени към това. Ограничаването на холестерола от храната ще намали и наситените мазнини, тъй като холестеролът и наситените мазнини се съдържат обикновено в едни и същи храни. Необходимата на тялото енергия може да се набавя, като се консумират сложни въглехидрати (кафяв ориз, пълнозърнест хляб) и се намалят простите въглехидрати (безалкохолни напитки, захар, сладкиши). Ако имате висок холестерол, само въглехидратите може да влошат състоянието и да увеличат риска от сърдечно заболяване.

5. Хранете се редовно. Пропускането на хранения често води в последствие води до преяждане. При повечето хора 5 до 6 малки хранения могат да помогнат за контролиране на пристъпите на глад, на нивото на кръвната захар и да регулират метаболизма. Този подход може да не е толкова ефективен за тези, които се изкушават и преяждат всеки път, когато видят храна. Ако сте от тях, 3 балансирани хранения дневно може да се окажат по-добрия подход.

Още препоръки за здравословно хранене

Намалете приема на сол. Това помага за контрола на кръвното налягане.
Движете се повече. Човешкото тяло е създадено така, че да бъде активно. Упражненията заздравяват сърдечния мускул, подобряват кръвния поток, намаляват високото кръвно, повишават...




 
изпишете търсеното на латиница
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.