zdrave.bg
Холестерол
»симптоми и усложнения
симптоми и усложнения... умира.

Периферно васкуларно заболяване
Високият холестерол се свърза също с периферното васкуларно заболяване - заболяване на кръвоносни съдове извън сърцето и мозъка. При него мастните наслоения по стените на артериите възпрепятстват циркулацията на кръвта, предимно в артериите, водещи до краката и ходилата.

Диабет
Диабетът може да наруши баланса между HDL и LDL-нива на холестерола. Хората с диабет са склонни да имат LDL-частици, които се прилепят към артериите и водят до по-лесното нарушаване на стените на кръвоносните съдове. Глюкозата се прикрепя към липопротеините (структура от холестерол и протеин, която прави възможно движението на холестерола в кръвта). Покритият със захар LDL остава в кръвния поток по-дълго и може да доведе до образуването на плака. Хората с диабет имат склонност към ниски нива на добър (HDL) холестерол и високи нива на триглицериди (друг вид мазнини в кръвта), като и двете са причина за увеличаване на риска от сърдечни и артериални заболявания.

Високо артериално налягане
Високото артериално налягане (хипертонията) и холестеролът могат да са свързани. Когато артериите се втвърдят и стеснят от плаката и калция (атеросклероза), сърцето трябва да работи по-напрегнато, за да изтласква кръвта през тях. В резултат артериалното налягане се покачва, а то също е свързано със сърдечните заболявания.





 
изпишете търсеното на латиница
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.