zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

26 начина, по които домашните любимци ни правят по-здрави



26 начина, по които домашните любимци ни правят по-здрави

здраве.bg

... (като горещия котлон например).

Помощ при Паркинсон

Специално обучени кучета могат да изпълняват задачи, които позволяват на хора с болестта на Паркинсон да са самостоятелни. Кучетата могат да вдигат изпуснати предмети или да ги носят при поискване. Помагат за осигуряване на равновесие, отварят и затварят врати, включват и изгасят осветлението. Могат също така да усетят, когато някой с болестта на Паркинсон “замръзва” и докосват стъпалото на човека, за да му помогнат да продължи да върви.

По-добро качество на живот

Посещенията на т.нар. терапевтични кучета помагат на пациенти, възстановяващи се от тежки заболявания, включително инфаркт и инсулт. Някои от тях са тренирани да разбират определени команди, което им позволява да помагат на хора с афазия (разстройство на езика, често срещано при възрастните хора, особено при тези, които са претърпели удар) да се почувстват добре, когато видят, че кучето ги разбира. А галенето или чесането на куче помагат на пациента да възвърне постепенно силата си – например при възстановяване от удар и други заболявания. Кучето създава и усещане за спокойствие и сигурност.

Успокояващо присъствие

Установено е, че хора с тежки заболявания като например СПИН по-рядко се депресират, ако имат домашен любимец. С животно вкъщи, хората с Алцхаймер имат по-малко изблици на тревожност. Животното помага и на грижещите се да се почувстват по-малко натоварени. Котките са от голяма помощ и заради факта, че не изискват толкова грижи като кучетата.

Лекуване с помощта на животни

В тази посока се провеждат изследвания, при които специално обучени животни са тествани в клинични условия. Вече има болници в Западна Европа и САЩ, където животните се разхождат сред пациентите. Едно от най-големите установени предимства е подобряването на настроението и ограничаването на тревожността от престоя в болницата.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    aлтернативи    заболявания    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.