zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

26 начина, по които домашните любимци ни правят по-здрави26 начина, по които домашните любимци ни правят по-здрави

здраве.bg

Повечето собственици на домашни любимци са усещали как има моменти, в които животните ни карат да се чувстваме по-добре. Но тук няма да ви разказваме за това, че човек е по-радостен, когато наоколо е любимото му животно. Защото има много доказателства, че то наистина ни помага да сме по-здрави. Може да се изненадате по колко много начини един домашен любимец влияе благотворно на здравето ни.

Разбира се, че домашните любимци по естествен начин повишават настроението. Само след 15 до 30 минути, прекарани с куче или котка или дори в гледане как една рибка плува в аквариума си, са достатъчни, за да се почувствате по-малко тревожни и стресирани. Всъщност през това време тялото преминава през физически промени, които влияят и на настроението. Нивото на кортизола (хормона на стреса) се понижава. А производството на серотонина - важен хормон, който медицината асоциира с благополучието и щастието, се повишава. А за негативното влияние на стреса върху здравето е писано толкова много...

Освен това, животните:

Поддържат кръвното налягане стабилно

Разбира се, независимо от това трябва да внимавате за килограмите и да правите упражнения. Но, ако имате животно, това помага да държите под контрол кръвното си. В изследване, проведено с 240 женени двойки, се е оказало, че собствениците на домашни любимци имали по-ниски кръвно налягане и сърдечен ритъм по време на покой в сравнение с хората, които нямали домашен любимец. Друго изследване сочи, че децата с високо кръвно го понижават, докато галят кучето или котката си.

Помагат за понижаването на холестерола

За да държите под контрол холестерола, докторите винаги препоръчват да следвате диета, да правите упражнения и в по-сериозните случаи - да пиете лекарства. Но, ако имате домашен любимец, това също ще помогне. Установено е, че при хората, които имат животно вкъщи, нивата на холестерола и триглицеридите са по-ниски отколкото при онези, които нямат домашен любимец. Но това поне отчасти може да е свързано...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    aлтернативи    заболявания    
 

more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.