zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

26 начина, по които домашните любимци ни правят по-здрави



26 начина, по които домашните любимци ни правят по-здрави

здраве.bg

... и с начина на живот на собствениците на домашни любимци.

Котките и кучетата са полезни за сърцето

Изследване е показало какви са дългосрочните ползи от наличието на котка у дома. Сред установените ползи е била и защитата на сърцето. Провеждано над 20 години проучване доказва, че хората, които никога не са имали котка, е 40% по-вероятно да умрат от сърдечна недостатъчност. Друго изследване сочи, че при собствениците на кучета, дори човекът да страда от сериозно сърдечно заболяване, те в по-малко случаи се оказва животозастрашаващо. Като цяло: при собствениците на домашни любимци има по-нисък риск да умрат от каквото и да е сърдечно заболяване, включително сърдечна недостатъчност.

Галенето на животното намалява депресията

Терапевтите предписват домашен любимец като начин да се справяме с депресията. Ясно е, че никой не може да обича така безусловно както домашният любимец. Галенето на котка или куче има успокояващ ефект. И грижите за едно животно – разхождането, поддържането на хигиената, играта с него помагат човек да се почувства по-добре.

По-добра физическа форма

Напълно логично, при хората, които имат кучета, се наблюдава тенденцията те да са по-активни физически и съответно теглото им по-често да е в нормата. Ако извеждате кучето си всеки ден за по 30 минути, това ще ви кара да се движите и ще ви осигури поне минималното препоръчително количество здравословна физическа активност на ден. Две разходки по 15 минути, едната сутрин, а другата вечер имат същия ефект. А и след това дори само да си играете в задния двор с кучето и с пръчка, ще добавите още полза.

Превърнете домашния си любимец в партньор за упражненията

Ако се упражнявате с домашния си любимец, и двамата ще имате полза. Светнете с фенерче на стената, докато правите аеробика сутрин. Котката ви ще си направи също една здравословна тренировка, преследвайки светлината, а вие ще се забавлявате докато тренирате. Някои хора обичат да използват котките си вместо...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    aлтернативи    заболявания    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.