zdrave.bg
Хипертония
»най-чести усложнения
най-чести усложненияСъвсем логично най-вероятните усложнения с резултат от артериална хипертония засягат сърдечно-съдовата система:

сърдечна недостатъчност ­ постепено "отслабване" на сърдечния мускул, при което той се отпуска, уголемява размерите си и не осъществява правилно функциите си. Тя може да се прояви в много и различни форми.

исхемична болест на сърцето ­ при нея се засягат артериите, които снабдяват с кислород и хранителни вещества самите сърдечни клетки. Поради недостатъчното кръвоснабдяване сърдечният мускул почва да страда и се нарушава функцията му. Най-тежката форма на исхемична болест на сърцето е сърдечният инфаркт.

Повсеместното увреждане на артериите от повишеното артериално налягане води до задебеляване на стените им (артериосклероза) и до отлагане на мастни плаки върху тях (атеросклероза). Това затруднява кръвотока по артериите и може да доведе до увреждането практически на почти всеки орган. Нерядко по съдовете се образуват места на крайно изтъняване и раздуване на съдовата стена (аневризми), в които те са много слаби и могат лесно да се спукат, при което се получават кръвоизливи ­ дори животозастрашаващи.

Мозъчно-съдовите увреждания се предизвикват от нарушаване в кръвоснабдяването на по-малки или по-големи зони на мозъка вследствие на увреждания в мозъчните артерии. Едни от най-тежките такива увреждания са инсултите, които биват хеморагични (мозъчен кръвоизлив) или исхемични инсулти, при които има запушване в мозъчна артерия поради голяма атеросклеротична плака и спиране на кръвотока. Основен рисков фактор и при тях е артериалната хипертония.

Освен сърцето и мозъкът, "прицелни" органи, които хипертонията засяга, особено ако е продължителна и високостепенна, са бъбреците и очите.

Уврежданията на бъбреците могат да доведат до бъбречна недостатъчност като в крайната й фаза може да се стигне до хемодиализно лечение (т.нар. "изкуствен бъбрек"). Този процес има пряка връзка с продължителността и степента...
 
изпишете търсеното на латиница
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.