zdrave.bg
Хипертония
»диагостициране
диагостициранеПоради това, че артериалната хипертония може дълго време да няма прояви, установяването й често се забавя значително и тя бива откривана едва в къснен стадий ­ понякога при наличие на вече сериозни усложнения.

Диагностицирането трябва да се извърши от лекар, който ще прецени дали наистина се касае за трайно или инцидентно повишаване на кръвното налягане, ще определи стадия, рисковите фактори за развитие на усложнения и методите за лечение, контрол и наблюдение.

Ако имате някои от характерните симптоми, е добре непременно да посетите своя лекар и кръвното ви налягане да бъде измерено и проследявано редовно. Много често повишеното кръвно се установява случайно, в хода на рутинни прегледи или такива по друг повод. Медицинските специалисти измерват кръвното налягане независимо от причината за посещението и това е рутинна процедура.

За да се постави диагнозата артериална хипертония, лекарят трябва да установи поне 2­3 пъти по време на отделни визити в рамките на период от няколко седмици повишени стойности на систолното, диастолното или и на двете налягания ­ съответно над 140 и над 90 mmHg. При това измерванията трябва да се осъществяват в покой и еквивалентни условия при всяка отделна визита. Това се налага, тъй като нормално кръвното налягане на здравия човек варира дори в рамките на деня и трябва да се прецени внимателно дали се касае за трайно или случайно увеличение.

Стандартно е кръвното налягане да се измерва на артериите на ръката, като при един тест се правят 3 измервания през кратък интервал от време и се взима средната стойност от тях (съответно за систолното и диастолното налягане). Това се прави, тъй като стойностите могат да бележат леки промени дори в рамките на 1 мин.

При първа визита обикновено е добре лекарят да измери кръвното налягане и на двете ръце ­ често има минимална разлика (5­10 mmHg), но при някои състояния (част от тях сериозни) тази разлика може да е по-голяма.

При последяване по време на контролни визити е препоръчително...
 
изпишете търсеното на латиница
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.