zdrave.bg
Хипертония
»при хипертония
при хипертонияАко вече страдате от високо кръвно налягане, за вас с още по-голяма стриктност важи нуждата от спазване на режим, който ограничава до минимум рисковите фактори.

Много често началните стадии на артериална хипертония се лекуват успешно и без медикаменти при спазване на оптимален режим. Изключително важна е преценката на причините за развитието на заболяването и ако се касае за вторична АХ, трябва да се отстрани основния първичен проблем. За това е задължителна консултацията с лекар-специалист.

Контролът на кръвното при вече диагностицирана АХ се извършва поне 1 път на месец. Освен премахването на рисковите фактори и оптималният хигиенно-диетичен режим в лечението могат да се включат и огромен брой медикаменти.

Медикаментозното лечение, дори на високостепенната артериална хипертония, може да бъде достатъчно ефикасно, така че стойностите на кръвното налягане да се нормализират трайно и да се предотвратят тежките последици.

Медикаментозната терапия се определя и контролира само от лекар!

Най-общо антихипертинзивните (против високо кръвно) медикаменти се делят на следните групи:

• диуретици (отводняващи средства),
• бета-блокери,
• блокери на ангиотензинконвертиращия ензим (АСЕ инхибитори),
• ангиотензин-рецепторни блокери,
• калциеви антагонисти,
• директни вазодилататори,
• алфа-блокери, действащи на централната нервна система средства.

Всички те по един или друг сложен механизъм намаляват кръвното налягане.

Почти всички съвременни средства имат добра поносимост, и страничните им ефекти са сведени до минимум. Могат да се използват поотделно или в комбинация ­ в зависимост от степента на хипертонията и от чувствителността и допълнителните заболявания на пациента.

АХ е заболяване, което има хроничен ход ­ то не може да се излекува трайно, като се према известно време даден медикамент или за кратко се спазва определен режим. Веднъж започнато, лечението трябва да продължава непрекъснато по един или друг начин, но...



следва: що е то

 
изпишете търсеното на латиница
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.