zdrave.bg
Хипертония
»причини
причини... при жените изпреварва тази на мъжете.

наследственост ­ смята се, че тя е една от основните причини за появата на есенциална АХ.

Посочените дотук рискови фактори не могат да бъдат контролирани, но има такива, които подлежат на контрол и това е от особена важност с оглед предпазване от АХ и нейното лечение. Такива са:

затлъстяване и наднормено тегло ­ при увеличена телесна маса сърцето изтласква по-голямо количество кръв, за да се снабдяват с кислород и хранителни вещества клетките в организма. Това води до повишаване на артериалното налягане.

прекален прием на сол и чувствителност към усвояването на натрий (основен елемент в готварската сол) ­ някои хора са по-чувствителни към приема на този елемент и той се задържа в по-голямо количество в техния организъм, което води до задържане на повече течност и до появата на повишено кръвно налягане.

намален прием на калий ­ той е елемент, който има основна роля при баланса на количеството на натрий в клетките на организма. При намален прием или намалена задръжка на калий в клетките се натрупва повече натрий и това води до задържане на повече течност и повишаване на кръвното налягане.

намалена двигателна активност ­ при хората, които се движат недостатъчно, нараства рискът от наднормено тегло. Освен това често при тях сърдечната честота в покой е по-висока от физически тренираните и това води до по-голям сърдечен дебит и повишено артериално налягане и в покой.

повишено ниво на холестерол и мастни киселини ­ това благоприятства отлагането на тези вещества върху стените на артериалните съдове (т.нар. атеросклеротични плаки), което прави стените нееластични, резистентни на натиск и води до повишаване на кръвното налягане.

тютюнопушене ­ веществата в цигарения дим стимулират процеса на отлагане на атеросклеротични плаки по стените на артериите. Никотинът има и свойството да свива кръвоносните съдове.

злоупотреба с алкохол ­ механизмът...




 
изпишете търсеното на латиница
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.