zdrave.bg
Хипертония
»причини
причини... ­ механизмът, по който алкохолът предизвиква повишение на кръвното налягане, не е изяснен, но е доказано, че той директно уврежда сърдечния мускул.

стрес ­ силният психо-емоционален стрес може да доведе до драматично повишение на артериалното налягане. Основна, но не единствена роля в това, играе хормонът адреналин , който при стрес се отделя в голямо количество. Той предизвиква усилване на сърдечната дейност и свиване на артериалните съдове, което повишава кръвното налягане. Хроничното излагане на висок стрес в по-голяма степен води до развитие на АХ.

Вероятността за поява на артериална хипертония се повишава и при някои хронични метаболитни нарушения като захарен диабет, подагра и др.

Тъй като хипертонията е основния рисков фактор за развитие на тежки сърдечно-съдови заболявания като сърдечен инфаркт и мозъчен инсулт, които са на първите места като причина за смъртност в повечето развити държави (вкл. и в България), диагностицирането, лечението и предотвратяване на появата й са от изключителна важност и са държавен приоритет в здравеопазването.





 
изпишете търсеното на латиница
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.