zdrave.bg
Първа помощ
»изгаряне
изгарянеЗа да различите малкото от сериозното изгаряне, първата стъпка е да определите степента и доколко са засегнати тъканите. Именно с тази цел са дефинирани и три степени на изгаряне – първа, втора и трета.

Първа степен

Най-ниската степен на изгаряне включва случаите, когато е пострадала само горната част на кожата – тя обикновено се зачервява, става по-влажна и понякога болезнена при допир. Третирайте такова изгаряне именно като първа степен, освен в случаите когато то обхваща по-значителна площ – например големи части от ръцете, краката, лицето, слабините, бедрата или някой по-голяма става.

Втора степен

Когато най-горният слой на кожата е прогорен и изгарянето е засегнало втория слой (дермиса), вече става дума за втора степен на изгаряне. Появяват се пришки, кожата се зачервява интензивно и на големи петна. Тази степен е съпроводена от значителна болка и отоци.

Ако мястото не е повече от 7-8 см в диаметър, третирайте го като изгарянията от първа степен, освен в случаите, когато то се намира по ръцете, краката, лицето, слабините, бедрата или някой по-голяма става. Тогава трябва да се вземат мерки като за голямо изгаряне и да се потърси незабавна медицинска помощ.

За по-малките изгаряния (тези от първа степен, както и от втора – в изброените по-горе случаи) можете да вземете следните мерки:

• Охладете мястото. Подръжте го под течаща студена вода за най-малко 5 минути (или докато болката премине). Ако това е невъзможно или остане без резултат, използвайте студен компрес или съд със студена вода. Не поставяйте лед върху засегнатото място

• Покрийте изгорения участък с чиста стерилна марля. Не използвайте дебела памучна кърпа – тя ще раздразни мястото. Не притискайте и не движете марлята. Така направената превръзка намалява въздуха, който достига до раната, намалява болката и предпазва възпаленото място.

• Вземете някакво обезболяващо – например аспирин, ибупрофен, напроксен или парацетамол. Никога не давайте аспирин на деца!

Малките...




 
изпишете търсеното на латиница
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.