zdrave.bg
Първа помощ
»чуждо тяло в ухото
чуждо тяло в ухотоПопадането на обект в ухто може да причини болка и загуба на слуха. Обикновено човек има представа кога чуждо тяло е попаднало в ухото му, но малките деца могат да не съзнават това.

Ако малък предмет се заклещи в ухото ви, следвайте описаните оказания:

- Не се опитвайте да извадите чуждото тяло с дълъг предмет като клечка за зъби и памучен тампон. По този начин рискувате да натъпчете тялото по-навътре в ухото и така да увредите деликатните тъкани на средното ухо.

- Отстранете обекта, ако това е възможно. Ако обектът е ясно видим и може да бъде лесно хванта с пенсети – внимателно го отстранете.

- Използвайте гравитацията. Наклонете главата към засегнатата половина.

- Ако чуждото тяло е насекомо, използвайте течно масло или олио. Наклонете главата така, че засегнатото ухо да сочи нагоре. Опитайте се да премахнете насекомото, като налеете минерално масло, зехтин или бебешко олио в ухото. Те трябва да бъдат затоплени, но в никакъв случай горещи. Докато наливате течността в ухото, вие може да улесните проникването на олиото като разтегнете ушния канал. Дръпнете ушната мида внимателно назад и нагоре при възрастни, а при деца – назад и надолу. Насекомото ще се задуши и ще изплува на повърхността.

- Не използвайте течни масла, за да премахнете друг чужд обект освен насекомо. Не използвайте по-горния метод, ако се съмнявате за перфорация на ушната мембрана – болка или кървене от ухото.

Потърсете лекарска помощ в следните случаи:
- по-горните методи не помогнат за премахването на чуждото тяло;
- човекът продължи да изпитва болка;
- изпитва чувство, че има предмет, заседнал в ухото;
- неговият слух отслабне.
 
изпишете търсеното на латиница
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.