zdrave.bg
Първа помощ
»повишена температура
повишена температураПовишената телесна температура е реакция на тялото към появила се инфекция. Нормалната температура при човек варира около 37˚ C.

Измерването на ректална температура по-висока от 38˚ C е сигурен белег за повишена телесна температура. Обикновено температурата в областта на ректума е 0,5˚ C по-висока от тази в устната кухина.

При малките деца и бебета дори и незначителните покачвания на температурата могат да ни насочат към появата на инфекция. При новородени по-ниската от обичайната температура често означава сериозно заболяване.

В случай, че температурата е под 38,9˚ C - не приемайте лекарства без лекарско предписание. Ако имате температура над 38,9˚ C, вашият лекар най-вереятно ще ви предпише лекарство с антипиретичен ефект. Не давайте на деца лекарства за понижаване на температурата без да се консултирате предварително с вашия лекар.

Как да измерим температурата

При нормални обстоятелства телесната температура е най-висока около 4 часа следобед. Измерването на температурата се извършва с специално пригодени за целта термометри. Те могат да се поставят в устната кухина, под мишницата или ректално.

Използването на живачни термометри за измерването на телесната температура не се препоръчва, поради токсичността на живака.

Ректално измерване (при бебета)

За да измерите температурата на дете ректално, трябва да направите следното:
- Нанесете вазелин или друг лубрикант върху термометъра.
- Поставете детето по очи.
- Внимателно вкарайте 1-2 сантиметра от термометъра в ректума.
- Задръжте така термометъра и бебето за три минути. За да избегнете наранявания, не местете термометъра, докато той е в детето.
- Извадете термометъра и измерете резултата според инструкциите на производителя
- Ректалното измерване на температурата е обикновено около 0,5˚ C по-високо от това в устната кухина.

Измерването на ректалната температура е също подходящ метод за възрастни, когато измерването на оралната температура...




 
изпишете търсеното на латиница
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.