zdrave.bg
Първа помощ
»гръдна болка
гръдна болкаПричините за гръдна могат да варират от незначителни проблеми като стомашно разстройство или стрес до спешни медицински състояния като сърдечен удар или белодробен емболизъм. Причината за гръдна болка често не може да бъде определена или това става изключително трудно.

Както и другите внезапно появили се, необясними болки, така и болката в областта на гърдите е сигнал да потърсите медицинска помощ. По-долу ще систематизираме информация, която ще ни помогне да определим, дали конкретната гръдна болка е спешно състояние.

Сърдечен удар

Сърдечният удар настъпва, когато се запуши артерия, доставяща кислород до сърдечния мускул. Най-характерният симптом на сърдечния удар е гръдна болка, която продължава повече от 15 минути. Въпреки това инфарктът може да бъде „тих” и да не причини никакви клинични симптоми и оплаквания.

При голяма част от хората сърдечният удар се предшества от предупреждаващи симптоми – напр. появяваща се болка в областта на гърдите при физическо усилие, която се облекчава от почивка.

Човек, който преживява сърдечен удар, може да изпитва няколко или всички от следните оплаквания:

- неприятна тежест и притискаща болка в центъра в областта на гърдите, която продължава повече от няколко минути

- болка, разпространяваща се към рамената, врата или ръцете

- замаяност, прибледнялост, изпотяване, гадене и недостиг на въздух

Ако вие или някой друг се съмнявате за сърдечен удар:

- Обадете се незабавно на Бърза помощ. Имайте в предвид, че гръдна болка, която продължава повече от пет минути, може да се дължи на сърдечен инфаркт. Ако нямате достъп до спешна медицинска помощ, накарайте някой да ви закара до най-близката болница. Само в краен случай се опитайте сам да достигнете до най-близкия медицински център. Карането на автомобил би изложило на риск както вас, така и други хора, ако вашето състояние внезапно се влоши.

- Приемете антиагрегант. Антиагрегантите възпрепятстват съсирването на кръвта.

- Приемете нитропрепарати, ако...следва: задушаване

 
изпишете търсеното на латиница
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.