zdrave.bg
Първа помощ
»ухапване
ухапванеАко някакво животно ухапе вас или вашето дете, за оказване на първа помощ можете да следвате следните инструкции:

При по-малки рани – ако ухапването леко е разкъсало кожата и няма опасност от заразяване с бяс, третирайте нараняването като всяка малка рана: внимателно измийте мястото с вода и сапун, сложете крем (с антибиотик), за да предотвратите евентуална инфекция и покрийте раната с листа марля или пластир.

При дълбока рана – ако ухапването е проникнало в дълбочина, има сериозно разкъсване на кожата и кървене, притиснете раната с чиста суха кърпа (за да спрете изтичането на кръв доколкото е възможно) и потърсете спешно медицинска помощ.

При инфектиране – ако забележите признаци на инфекция – например зачервяване, подуване, оток, болезненост на мястото, веднага потърсете помощ от специалист.

При подозрения за заразяване с бяс – ако имате дори и най-малки съмнения, че ухапалото ви животно (независимо домашно или диво) може да е заразено с бяс, незабавно потърсете медицинска помощ.

Специалистите препоръчват ваксинация срещу тетанус на всеки 10 години. Ако за последен път сте ваксинирани преди повече от 5 г. и раната е замърсена и/или дълбока, може да се наложи поставянето на нова ваксина. Тя е препоръчително да се приложи до 48 часа след инцидента.

Повечето ухапвания са резултат от домашни животни. Кучетата хапят по-често от котките, но пък ухапванията на последните в повече случаи могат да доведат до инфекции.

Ухапвания от неваксинирани домашни животни, както и от почти всички диви, носят потенциален риск от бяс. Той е най-голям при инцидент с животни като лисица, мечка, прилеп. Зайците, катеричките и другите видове гризачи по-рядко предизвикват бяс.




 
изпишете търсеното на латиница
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.