zdrave.bg
Първа помощ
»ухапване
ухапванеАко някакво животно ухапе вас или вашето дете, за оказване на първа помощ можете да следвате следните инструкции:

При по-малки рани – ако ухапването леко е разкъсало кожата и няма опасност от заразяване с бяс, третирайте нараняването като всяка малка рана: внимателно измийте мястото с вода и сапун, сложете крем (с антибиотик), за да предотвратите евентуална инфекция и покрийте раната с листа марля или пластир.

При дълбока рана – ако ухапването е проникнало в дълбочина, има сериозно разкъсване на кожата и кървене, притиснете раната с чиста суха кърпа (за да спрете изтичането на кръв доколкото е възможно) и потърсете спешно медицинска помощ.

При инфектиране – ако забележите признаци на инфекция – например зачервяване, подуване, оток, болезненост на мястото, веднага потърсете помощ от специалист.

При подозрения за заразяване с бяс – ако имате дори и най-малки съмнения, че ухапалото ви животно (независимо домашно или диво) може да е заразено с бяс, незабавно потърсете медицинска помощ.

Специалистите препоръчват ваксинация срещу тетанус на всеки 10 години. Ако за последен път сте ваксинирани преди повече от 5 г. и раната е замърсена и/или дълбока, може да се наложи поставянето на нова ваксина. Тя е препоръчително да се приложи до 48 часа след инцидента.

Повечето ухапвания са резултат от домашни животни. Кучетата хапят по-често от котките, но пък ухапванията на последните в повече случаи могат да доведат до инфекции.

Ухапвания от неваксинирани домашни животни, както и от почти всички диви, носят потенциален риск от бяс. Той е най-голям при инцидент с животни като лисица, мечка, прилеп. Зайците, катеричките и другите видове гризачи по-рядко предизвикват бяс.
 
изпишете търсеното на латиница
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.