zdrave.bg
Първа помощ
»попадане на химическо вещество в окото
попадане на химическо вещество в окотоАко химическо вещество попадне в вашето око, незабавно предприемете следното:

1. Промийте окото си с вода. Използвайте чиста, хладка чешмяна вода за поне 20 минути и използвайте най-бързия от следните подходи:

- Влезте под душа и приложете лека струя хладка вода върху челото точно над засегнатото око. Или насочете струята в основата на носа, ако и двете очи са засегнати

- Или наведете главата си надолу и се обърнете на едната страна, така че нежна струя чешмяна вода да промие засегнатото око, което е отворено.

- Най-добрият подход при малки деца: те трябва да легнат във ваната или да се облегнат върху мивката, докато вие насочите лека струя вода към тяхното чело точно над засегнатото око или в основата на носа, за да облеете и двете очи. Запомнете, че трябва да промиете окото поне за 20 минути, независимо от метода.

2. Измийте ръцете си със сапун и вода. Изплакнете обилно вашите ръце, за да бъдете сигурни, че не са останали по тях сапун или химическа субстанция. Вашата първа задача е да премахнете химическото вещество от повърхността на окото, а след това трябва да премахнете химическата вещество от ръцете си.

3. Свалете контактните лещи. Ако те не са паднали по време на промивката с вода, тогава ги премахнете.

Внимание:

- Не търкайте очите си – това може да причини по-сериозни увреждания.

- Не поставяйте в окото си нищо друго освен вода или физиологичен разтвор и не използвайте капки за очи, освен ако медицинско лице не ви препоръча да го направите.

Търсете незабавно медицинска помощ

След като приключите с по-горните стъпки, потърсете незабавно медицинска помощ или се обадете на Бърза помощ (ако е необходимо). Вземете с вас в спешния център описанието на химическото вещество или поне неговото име. Ако непосредствено след инцидента са на разположение очила, носете ги, защото вашите очи ще бъдат чувствителни на светлина.




 
изпишете търсеното на латиница
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.