zdrave.bg
Първа помощ
»попадане на химическо вещество в окото
попадане на химическо вещество в окотоАко химическо вещество попадне в вашето око, незабавно предприемете следното:

1. Промийте окото си с вода. Използвайте чиста, хладка чешмяна вода за поне 20 минути и използвайте най-бързия от следните подходи:

- Влезте под душа и приложете лека струя хладка вода върху челото точно над засегнатото око. Или насочете струята в основата на носа, ако и двете очи са засегнати

- Или наведете главата си надолу и се обърнете на едната страна, така че нежна струя чешмяна вода да промие засегнатото око, което е отворено.

- Най-добрият подход при малки деца: те трябва да легнат във ваната или да се облегнат върху мивката, докато вие насочите лека струя вода към тяхното чело точно над засегнатото око или в основата на носа, за да облеете и двете очи. Запомнете, че трябва да промиете окото поне за 20 минути, независимо от метода.

2. Измийте ръцете си със сапун и вода. Изплакнете обилно вашите ръце, за да бъдете сигурни, че не са останали по тях сапун или химическа субстанция. Вашата първа задача е да премахнете химическото вещество от повърхността на окото, а след това трябва да премахнете химическата вещество от ръцете си.

3. Свалете контактните лещи. Ако те не са паднали по време на промивката с вода, тогава ги премахнете.

Внимание:

- Не търкайте очите си – това може да причини по-сериозни увреждания.

- Не поставяйте в окото си нищо друго освен вода или физиологичен разтвор и не използвайте капки за очи, освен ако медицинско лице не ви препоръча да го направите.

Търсете незабавно медицинска помощ

След като приключите с по-горните стъпки, потърсете незабавно медицинска помощ или се обадете на Бърза помощ (ако е необходимо). Вземете с вас в спешния център описанието на химическото вещество или поне неговото име. Ако непосредствено след инцидента са на разположение очила, носете ги, защото вашите очи ще бъдат чувствителни на светлина.
 
изпишете търсеното на латиница
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.