zdrave.bg
Първа помощ
»гръдна болка
гръдна болка... са ви предписани от лекар. Ако смятате, че преживявате сърдечен удар и вашият лекар ви е предписал нитропрепарат, вземето го по предписание. Не приемайте нитропрепарат, предписан за друг човек.

- Започнете кардипулмонална реанимация (КПР). Ако човекът, за който се съмнявате, че има сърдечен удар, е в безсъзнание, специалист от Бърза помощ би ви посъветвал да приложите КПР. Дори и да не сте обучен, диспечерът от Бърза помощ би могъл да ви инструктира, докато пристигне медицинска помощ.

Белодробен емболизъм

Ембол е натрупване на чужд материал (най-често кръвен съсирек), който запуши артерия. Тъканната смърт настъпва, когато тъканта се увреди, поради внезапна загуба на кръв от запушената артерия. Белодробният емболизъм възниква най-често, когато съсирек (обикновено от вените на долния крайник или таза) запуши артерия на белия дроб.

Симптомите на белодробния емболизъм включват:

- Внезапна, остра гръдна болка, която се появява или се влошава при дълбоко дишане или кашляне, често съпъстваща се с недостиг на въздух.

- Внезапен, безпричинен недостиг на въздух

- Кашлица, при която се появява кръв в слюмката

- Ускорена сърдечна дейност

- Безпокойство или прекомерно потене

Наберете незабавно Бърза помощ, ако се съмнявате за белодробен емболизъм.

Пневмония с плеврит

Чест симптом на пневмонията е гръдната болка, съпътстваща се с втрисане, температура и кашлица с поява на кръв в слюнката, която е с лоша миризма. Когато пневмонията се съпътства с възпаление на плеврата, болният може да изпитва дискомфорт или болка в областта на гърдите, който се появява при вдишване или кашлица. Това състояние се нарича плеврит.

Болката при плеврите обикновено се облекчава временно при задържане дъха или прилагайки натиск върху болезнения район. Посетете вашия лекар, ако кашлица и втрисане придружават болката в областта на гърдите.

Болка на гръдната стена

Най-често срещаната разновидност на безобидна гръдна болка е болката в гръдната...



следва: задушаване

 
изпишете търсеното на латиница
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.