zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Повишеното кръвно наляганеПовишеното кръвно налягане

Артериалната хипертония е едно от най-разпространените болестни състояния в съвременното общество.

здраве.bg

... , а във възрастта под 35 г. е много малък. Ранната поява на артериална хипертония (особено в детска възраст) определя значително повишен риск от ранно развитие на усложнения.
- пол ­ в по-ранна възраст мъжете са по-предрезположени към развитието на артериална хипертония. Във възрастта 55­64 г. мъжете и жените боледуват приблизително еднакво. Над 65 г. заболеваемостта при жените изпреварва тази на мъжете.
- наследственост ­ смята се, че тя е една от основните причини за появата на есенциална АХ.
Посочените дотук рискови фактори не могат да бъдат контролирани, но има такива, които подлежат на контрол и това е от особена важност с оглед предпазване от АХ и нейното лечение. Такива са:
- затлъстяване и наднормено тегло ­ при увеличена телесна маса сърцето ни изтласква по-голямо количество кръв, за да се снабдяват с кислород и хранителни вещества клетките в организма. Това води до повишаване на артериалното налягане.
- прием на сол и чувствителност към усвояването на натрий (основен елемент в готварската сол) ­ някои хора са по-чувствителни към приема на този елемент и той се задържа в по-голямо количество в техния организъм, което води до задържане на повече течност и до появата на повишено кръвно налягане.
- намален прием на калий ­ той е елемент, който има основна роля при баланса на количеството на натрий в клетките на организма. При намален прием или намалена задръжка на калий в клетките се натрупва повече натрий и това води до задържане на повече течност и повишаване на кръвното налягане.
- намалена двигателна активност ­ при хора с ниска двигателна активност нараства рискът от наднормено тегло. Освен това често при такива хора сърдечната честота в покой е по-висока от физически тренираните и това води до по-голям сърдечен дебит и повишено артериално налягане в покой.
- повишено ниво на холестерол и мастни киселини ­ това благоприятства отлагането на тези вещества върху стените на артериалните съдове (т.нар. атеросклеротични плаки), което прави стените нееластични...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    превенция    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.