zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Повишеното кръвно налягане



Повишеното кръвно налягане

Артериалната хипертония е едно от най-разпространените болестни състояния в съвременното общество.

здраве.bg

... , резистентни на натиск и води до повишаване на кръвното налягане.
- тютюнопушене ­ веществата в цигарения дим стимулират процеса на отлагане на атеросклеротични плаки по стените на артериите. Никотинът има и свойството да свива кръвоносните съдове.
- злоупотреба с алкохол ­ механизмът, по който алкохолът предизвиква повишение на кръвното налягане, не е изяснен, но е доказано, че той директно уврежда сърдечния мускул.
- стрес ­ силният психо-емоционален стрес може да доведе до драматично повишение на артириалното налягане. Основна, но не единствена роля в това, играе хормонът адреналин , който при стрес се отделя в голямо количество в организма. Той предизвиква усилване на сърдечната дейност и свиване на артериалните съдове, което повишава кръвното налягане. Хроничното излагане на висок стрес в по-голяма степен води до развитие на АХ.
Вероятността за поява на АХ се повишава и при някои хронични метаболитни нарушения като захарен диабет, подагра и др.

Тъй като АХ е основният рисков фактор за развитие на тежки сърдечно-съдови заболявания като сърдечен инфаркт и мозъчен инсулт, които са на първите места като причина за смъртност в повечето развити общества (вкл. и в България), диагностицирането, лечението и предотвратяване на появата є са от изключителна важност и са държавен приоритет в здравеопазването.

Признаци и симптоми на повишено кръвно налягане
Много от страдащите от него обикновено дълго време нямат никакви или поне несъществени симптоми и признаци на това състояние. Мнозина смятат, че повишението на кръвното налягане се проявява с главоболие, световъртеж, шум в ушите, гадене или кървене от носа. Тези симптоми обаче могат да съпътстват и много други заболявания и състояния, а в началните стадий на артериалната хипертония по-често липсват. Страдащите от лека и умерена степен на повишено кръвно налягане могат да нямат никакви симптоми или по-често съобщават за "тъпа" болка и "стягане" в тилната област, челото или друга област на главата, нерядко...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    превенция    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.