zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Повишеното кръвно наляганеПовишеното кръвно налягане

Артериалната хипертония е едно от най-разпространените болестни състояния в съвременното общество.

здраве.bg

... , нерядко появяващи се сутрин след събуждане, но и по всяко друго време. Силното главоболие, световъртежът и кървенето от носа са по-характерни за по-тежките степени на артериална хипертония.

Други прояви на повишено кръвно налягане могат да бъдат:
- немотивирана напрегнатост,
- повишено изпотяване,
- отпадналост,
- мускулни спазми;
- често уриниране;
- сърцебиене и "прескачане" на сърцето.
Поради това, че АХ може дълго време да няма прояви, установяването є често се забавя значително и тя бива откривана едва в къснен стадий ­ понякога при наличие на вече сериозни усложнения.

Диагностицирането на АХ трябва да се извърши от лекар, който ще прецени дали наистина се касае за трайно или инцидентно повишаване на кръвното налягане, ще определи стадия є, рисковите фактори за развитие на усложнения и методите за лечение, контрол и наблюдение. Ако имате някои от изброените по-горе симптоми е желателно непременно да посетите своя лекар и кръвното ви налягане да бъде измерено и проследявано редовно. Много често повишеното кръвно се установява случайно, в хода на рутинни прегледи или такива по друг повод. Медицинските специалисти измерват кръвното налягане независимо от причината за посещението и това е рутинна процедура.

За да се постави диагноза АХ, лекарят трябва да установи поне 2­3 пъти по време на отделни визити в рамките на период от няколко седмици повишени стойности на систолното, диастолното или и на двете налягания ­ съответно над 140 и над 90 mmHg. При това измерванията трябва да се осъществяват в покой и еквивалентни условия при всяка отделна визита. Това се налага, тъй като нормално кръвното налягане на здравия индивид варира дори в рамките на деня и трябва да се прецени внимателно дали се касае за трайно или случайно увеличение.

Стандартно е кръвното налягане да се измерва на артериите на ръката, като при един тест се правят 3 измервания през кратък интервал от време и се взима средната стойност от тях (съответно за систолното и диастолното налягане)....

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    превенция    лекарства    заболявания    
 

more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.