zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Повишеното кръвно наляганеПовишеното кръвно налягане

Артериалната хипертония е едно от най-разпространените болестни състояния в съвременното общество.

здраве.bg

... важи нуждата от спазване на режим, ограничаващ до минимум рисковите фактори. Много често началните стадии на АХ се лекуват успешно и без медикаменти при спазване на оптимален режим. Изключително важна е преценката на причините за развитието на заболяването и ако се касае за вторична АХ, трябва да се отстрани основния първичен проблем. За това е задължителна консултацията с лекар-специалист.

Контролът на кръвното налягане при вече диагностицирана АХ се извършва поне 1 път на месец. Освен премахването на рисковите фактори и оптималният хигиенно-диетичен режим в лечението могат да се включат и огромен брой медикаменти.
Медикаментозното лечение, дори на високостепенната артериална хипертония, може да бъде достатъчно ефикасно, така че стойностите на кръвното налягане да се нормализират трайно и да се предотвратят тежките последици.
Медикаментозната терапия се определя и контролира само от лекар!
Най-общо антихипертинзивните (против високо кръвно) медикаменти се делят на следните групи: диуретици (отводняващи средства), бета-блокери, блокери на ангиотензинконвертиращия ензим (АСЕ инхибитори), ангиотензин-рецепторни блокери, калциеви антагонисти, директни вазодилататори, алфа-блокери, действащи на централната нервна система средства. Всички те по един или друг сложен механизъм намаляват кръвното налягане.
Почти всички съвременни средства имат добра поносимост, и страничните им ефекти са сведени до минимум. Могат да се използват поотделно или в комбинация от няколко медикамента ­ в зависимост от степента на хипертонията и от чувствителността и допълнителните заболявания на пациента. АХ е заболяване, което има хроничен ход ­ то не може да се излекува трайно, като се према известно време даден медикамент или за кратко се спазва определен режим. Веднъж започнато, лечението трябва да продължава непрекъснато по един или друг начин, но задължително под контрола на лекар.
Артериалната хипертония е едно много сериозно заболяване. За съжаление то е изключително широко разпространено...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    превенция    лекарства    заболявания    
 

more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.