zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Повишеното кръвно налягане



Повишеното кръвно налягане

Артериалната хипертония е едно от най-разпространените болестни състояния в съвременното общество.

здраве.bg

... за артериално налягане и артериална хипертония. Кръвта в кръвоносната система упражнява налягане и върху стените на венозните съдове например, но това налягане не е от значение, когато говорим за "повишено кръвно налягане".

Основно големината на артериалното кръвно налягане се определя от количеството и дебита на изтласканата от сърцето кръв. Всъщност сърцето може да се определи като вид помпа. Ако тя изпомпва по-голямо количество течност за единица време (т.е. има по-голям дебит), налягането в системата ще бъде по-голямо. То ще се повиши също и ако общото съпротивление на "тръбите" (артериите), зависещо най-вече от размера на техния отвор, се увеличи. По подобен механизъм се повишава и артериално налягане в кръвоносната система.

Артериалното налягане в медицината се измерва в милиметри живачен стълб чрез уреди, наречени манометри. Има различни методи за измерване на кръвно налягане, но най-използваният ­ този, който е най-лесно достъпен и почти всички познаваме, се нарича метод на Коротков. При него артериалното налягане се измерва индиректно (т.е. няма директен достъп до кръвната система), като се основава на отчитането на артериалния пулс при определен по сила външен (индиректен) натиск върху артериалния съд.

Почти всички познават т.нар. апарати за кръвно налягане, с които в ежедневието масово си служим. Всъщност те са точно манометри, като в близкото минало са били предимно живачни, днес повече се използват т.нар. анероидни манометри, но все по-широко навлизат и дигиталните апарати. Стойностите, които тези апарати отчитат винаги са в милиметри живачен стълб.

Когато по този метод се измерва кръвното налягане, се отчитат две стойности, популярно известни като "долна" и "горна". В медицината те се определят съответно като диастолична и систолична. Те определят систолното и диастолното артериално кръвно налягане.

Систолно е налягането, което кръвта упражнява върху стените на артериите по време на систола на сърцето ­ това е момента на съкращение ("свиване")...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    превенция    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.