zdrave.bg
Хипертония
»що е то
що е то... мускул. Именно тогава сърцето изтласква най-голямо количество кръв. Тогава се упражнява и най-голямото налягане ­ т.е. отчита се т.нар. "горна граница".

Диастолното артериално налягане е онова, което кръвта в артериите упражнява по време на сърдечната диастола (т.е. моментът, когато сърдечният мускул се отпуска максимално между две съкращения). Тогава се измерва и най-ниското артериално налягане ­ т.нар. "долна граница".

Когато ви съобщят или сами установите кръвно налягане например 120/80, това означава, че систолното ви артериално налягане е 120 мм живачен стълб, а диастолното ­ 80 мм.

Артериалното налягане много често променя стойностите си и това е напълно нормално. Например при физическо натоварване клетките в организма изразходват много по-голямо количество енергия отколкото в покой. Поради това те се нуждаят от повече кислород и хранителни вещества, които се доставят чрез кръвта и кръвообращението. При тези повишени изисквания е необходим и повишен кръвоток ­ съответно се повишава и кръвното налягане и то до доста високи стойности, като това е напълно нормално ­ дори нормалната физическа активност би била немислима, ако го нямаше този механизъм.

След спиране на физическото натоварване, при здравите хора кръвното налягане бързо се нормализира. То може да променя стойностите си дори в рамките на няколко измервания за минута, но при здравите обикновено не надвишава определените норми.

Нормалните стойности на артериалното кръвно налягане се приемат за състояние на покой.

* Артериалната хипертония се определя като трайно повишаване на артериалното налягане над определените за нормални стойности, като може да се приеме, че тя е налице, ако най-малко двукратно в рамките поне на 1 месец са установени повишени стойности на кръвното налягане в покой от лекар при сравнително еквивалентни други условия.





 
изпишете търсеното на латиница
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.