zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Повишеното кръвно налягане



Повишеното кръвно налягане

Артериалната хипертония е едно от най-разпространените болестни състояния в съвременното общество.

здраве.bg

Терминът болестно състояние не е случаен, тъй като само по себе си повишеното кръвно (има се предвид артериално) налягане е симптом, който може да съпътства различни заболявания, но може да се проявява и самостоятелно без да е обусловен от друг болестен процес.

Този тип артериална хипертония е по-разпространен и се нарича есенциална артериална хипертония. Според най-новите проучвания от повишено кръвно налягане страда средно 1 от всеки 4 души от зрялото население. С нарастване на възрастта заболяването става все по-разпространено, докато в по-млада възраст и при децата и подрастващите то е значително по-рядко.

Обезпокоителен е обаче фактът, че напоследък статистиката отчита съществена тенденция към нарастване разпространението на артериалната хипертония в по-млада възраст, дори при децата и подрастващите.

Повишеното кръвно налягане е един от основните рискови фактори за развитието на сериозни сърдечносъдови заболявания, които днес са една от основните причини за болестност и смъртност. Ето защо поради застрашително нарастващото си разпространение и сериозните и чести усложнения, до които води, артериалната хипертония е изключително важен здравен проблем не само за отделния индивид, но и за цялото общество.

Нерядко тя е наричана "тихия убиец", тъй като може да съществува години наред без да са налице симптоми и без страдащият да знае за нея, докато не се появят сериозни, дори животозастрашаващи усложнения. За щастие съвременната медицина успешно се справя с проблема "повишено кръвно налягане" ­ то се установява чрез достъпни и лесни методи и може да бъде нормализирано трайно чрез различни мерки, вкл. множество ефикасни медикаменти.
Кое кръвно налягане се определя като повишено.

Т.нар. "кръвно налягане", на което е посветена тази статия и което лекарите следят и измерват с оглед установяване на АХ, всъщност представлява налягането, което изтласканата от сърцето кръв упражнява върху стените на артериалните кръвоносни съдове. Затова на практика става въпрос...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    превенция    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.