zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Домашната аптечка



Домашната аптечка

Тя е необходимост, която не бива да се пренебрегва.

здраве.bg

... както се казва “кръвта отива в краката”.

Затова пострадалият трябва да се постави да легне - ако няма легло, това може да стане и на земята. Трябва да се повдигнат краката на болния и към носа да се приближи кърпичка или памук, напоени с амоняк. Това се прави еднократно и не се оставя болният да ги вдишва. Амонякът предизвиква повишаване на артериалното налягане, но ако се престараем, неговото вдишване може да забави честотата на сърдечните съкращения.

Когато човек дойде в съзнание, той трябва да се постави в седнало положение. Задължително е да се потърси консултация със специалист, за да се открие причината за възникналото състояние.

Сърдечни пристъпи

За оказване на първа помощ са необходими нитроглицерин (при внезапни болки в сърцето) и коринфар (при хипертонична криза). Те се поставят под езика до пълното им разтваряне. Не трябва да се забравят и другите успокояващи средства – най-вече тези, съдържащи валериан, мента и глог.

Всички изброени медикаменти са подходящи и обикновено хората сами правят своя избор. Разбира се, разнообразието е далеч по-голямо и най-добре е, преди да решите какво да присъства винаги в домашната ви аптека, да се посъветвате с вашия лекар.

Болки

За всички видове болки са ефективни аналгинът и парацетамолът. Днес тези евтини препарати се произвеждат с най-различни наименования. За различните типове болка са препоръчителни различни медикаменти, но повечето съдържат именно тези две активни вещества.. При бъбречни, чернодробни, чревни и други колики най-често се препоръчва но-шпа.

Натравяния

При подозрение за натравяне с отрови трябва незабавно да се извика “бърза помощ”. Ако с отровно вещество, например с инсектицид или органичен разтворител, е облята и дрехата, то тя трябва да се свали, а кожата да се промие с вода и сапун. При попадане на отровна течност в очите, те трябва да се промият с подсолена вода или мляко.

Ако отровата е попаднала в стомашно-чревния тракт, се прави промиване на стомаха:...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.