zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Домашната аптечка



Домашната аптечка

Тя е необходимост, която не бива да се пренебрегва.

здраве.bg

... от нервно сътресение, смяна на водата, лошо приготвена храна. За възникването му може да има и друга причина: наличието на микробни токсини в развалените продукти. За неговото предотвратяване най-често се използват медикаменти като смекта (диоместит) и имодиум (лоперамид).

На любителите на билкови продукти се препоръчват плодовете на боровинката.

Понякога стомашното разстройство може да бъде симптом на инфекционно заболяване, предизвикано от стафилококи, салмонели, холерен вибрион и т.н. При тези случаи лечението може да бъде назначено само от лекар. Ако е невъзможно да се обърнем към него, трябва да прибегнем към най-универсалното и нетоксично противомикробно средство - бактрим (бисептол, септрин).

Ако при натравянето е започнало силно повръщане, за да не настъпи обезводняване на организма, на болния трябва да се даде леко подсолена вода. Повторно повръщане може да се предизвика със слаб разтвор на амоняк. Когато повръщането премине трябва да се изпие чаша силен чай или запарка от лайка (2 супени лъжици на 1 чаша), а след това да се приемат адсорбенти (активен въглен).

Настинка

Настинката се предизвиква или от активиране на нашите вътрешни микроби, или от вирусна инфекция. Често причината за настинката не е ясна и я наричат ОРЗ (остро респираторно заболяване). Проявите на настинка са треската или местното възпаление на дихателните пътища с хрема и кашлица.

Да се смъква температура, ако тя не е по-висока от 38 градуса не си препоръчва – според най-новите схващания леко повишената температура е полезна в такива случаи, защото организмът се бори по-успешно с инфекцията. При по-висока температура най-често се препоръчват аспирин и парацетамол.

Ефективно средство в борбата с настинката е комбинацията от аскорбинова киселина (витамин С), аспирин и димедрол. При заболявания на стомаха и червата приемането на аспирин не се препоръчва. В такива случаи подходящи са парацетамолът и ибупрофенът.

При първи признаци на заболяване е добре да се приема...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.