zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Домашната аптечкаДомашната аптечка

Тя е необходимост, която не бива да се пренебрегва.

здраве.bg

Всеки може при домашни условия да получи травма, да го заболи зъб или глава, да вдигне температура или да получи стомашно разстройство. В такива случаи ни помага домашната аптечка.

Какви лекарства трябва да има в нея и как да окажем първа помощ на своите близки?

Ако трябва да обобщим основните проблеми, за които следва да има по нещо в домашната ни аптека, то те са: травми, изгаряния, наранявания, безсъзнание, сърдечни пристъпи, болки, отравяния, стомашно разстройство, настинка, възпаления, алергии.

Лекарствата, с които разполагаме у дома най-често се събират постепенно - според необходимостта и индивидуалните особености на членовете на семейството. Затова реалната аптечка може да бъде по-малка от оптимално препоръчваната. Във всички случаи обаче е много важно да се следи за срока на годност на всеки от медикаментите.

Травми

Малки рани. Ако кръвотечението е слабо (кръвта само капе), то е капилярно и няма опасност за живота. Ако раната е нанесена от бодлив предмет (тел, игла), кръвта трябва да се изцеди. Нараненото място трябва незабавно да се промие със струя студена вода със сапун, а при силно замърсяване - дори с прах за пране.

За спиране на кръвотечението е най-добре да се използва 3% разтвор на перхидрол. С него трябва да се намокри стерилен памук или бинт, който да се привърже към раната за 5-10 минути. Ако краищата на раната се разминават, то те трябва да се стегнат с лейкопласт и цялата повърхност да се намаже с разтвор на калиев перманганат - той се продава под формата на кристали, които могат да предизвикат силно изгаряне, затова този разтвор трябва да се съхранява в плътно затворена бутилка. За намазването на раните този разтвор се разрежда с вода до цвят, подобен на червено вино.

После върху раната се поставя стерилна превръзка, която по-късно може да се замени с лейкопласт.

При обилно кръвотечение, което не може да се спре с перхидрол, трябва да се прилепи към раната хемостатична гъба, която се обинтова здраво, и незабавно...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.