zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Домашната аптечка



Домашната аптечка

Тя е необходимост, която не бива да се пренебрегва.

здраве.bg

... на пострадалия се дава да изпие 0,5 л. топла вода и се предизвиква повръщане чрез натискане с пръст върху основата на езика. По-добре е да се пие подсолена вода (2 супени лъжици сол на 0,5 л. вода). Също ефективен е и 1% разтвор на калиевия перманганат. Подобни промивки могат да се правят, но не повече от 4 пъти.

При поглъщане на отровни течности като оцетни есенции, киселини, основи, амоняк и т.н. стомахът не трябва да се промива. На пострадалия се дава да изпие мляко с разбити в него яйца, при натравяне с йод - каша от нишесте или брашно. След промиването на стомаха на болния се дава чаша вода с разтворен в нея активен въглен. Могат да се използват и други адсорбенти.
След прочистването на стомаха може да се приема слабително.

При натравяне с бензин или органичен разтворител (дихлоретан, ксилол и др.) към съответната течност за промиване се прибавя 1 супена лъжица вазелиново масло. Още една лъжица от това масло трябва да се изпие и след промиването, тъй като то разтваря отровните вещества.

Натравянията с нискокачествен алкохол напоследък зачестяват. Има много вещества, които не само засилват действието на алкохола, но и превръщат “нормалното” опиянение в патологично. Това са препаратите, които потискат нервната система, а също и лекарствата, притежаващи способността да задържат разграждането на етиловия спирт в стадия на неговото превръщане в ацеталдехид.

При леко натравяне с етилов спирт може просто да се предизвика повръщане като се изпие чаша вода с 3 капки амоняк, а после да се изпие чаша силно много сладко кафе или чай. При по-тежки натравяния трябва да се промие стомахът и да се приеме карболен или полифепан и слабително - натриев сулфат.

Дълбокият сън на пийналия човек (без загуба на рефлекси) не трябва да ни тревожи - по-добре е да го оставим да лежи на една страна.
При тежко натравяне, когато са изгубени рефлексите, трябва да се извика бърза помощ.

Стомашно разстройство

Функционалното стомашно разстройство може да възникне от...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.