zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

15 наглед странни причини, които ни пречат да спим



15 наглед странни причини, които ни пречат да спим

Какво може да се крие зад нощното безсъние и как да решим проблема.

здраве.bg

... и до безсъние. Освен това тревожността се покачва вечер. Ако се притесняваме едва доловимо през деня, може и да не го забележим, но изведнъж, когато загасим лампите, шепотът на тревожността в главата ни става много силен.

Какво можем да направим, за да го успокоим? Точно както мием лицето и зъбите си преди лягане, така трябва да прочистим и съзнанието си. Изследванията показват, че фокусираното водене на дневник вечер (което включва да записваме най-големите се страхове в кратък списък), всъщност ни помага да заспим.

9. Потим се до късно

По-добре е да правим упражнения вечер, отколкото изобщо да не правим, но някои хора откриват, че вечерното физическо натоварване ги кара да се чувстват твърде бодри – за тях е по-добре да тренират сутрин. Можем да извлечем допълнителни ползи, ако излезем навън рано сутрин, за да потичаме или покараме колело – излагането на натуралната слънчева светлина сутрин стимулира нормалния цикъл на сън и бодърстване.

10. Вечерята ни е твърде стимулираща

Всички знаем, че не трябва да пием кафе преди лягане - кофеинът ни поддържа будни 6-7 часа, което значи, че на организма са необходими поне толкова часове, за да метаболизира субстанцията. Но, както се оказва, същото важи и за пикантните храни. Те затрудняват метаболизма и се усвояват толкова трудно, колкото кофеинът. Освежаващите храни като например пъпешите, правят обратното. Ако ги ядем на вечеря, те ще ни помогнат да заспим.

Ако вечерята се състои от месо и картофи, това също ще ни държи будни. Животинските протеини, особено телешкото месо, са по-трудни за храносмилане от растителните протеини. След като изядем голяма пържола, тялото ни е твърде заето да храносмила, за да насочи енергията и вниманието към цикъла на съня.

11. Топло ни е

Може би първоначално звучи добре, но твърде затоплената стая всъщност не е подходяща за сън. Когато заспим, телесната ни температура естествено спада и, ако в помещението е твърде горещо, това може да ни накара...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.