zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

15 наглед странни причини, които ни пречат да спим



15 наглед странни причини, които ни пречат да спим

Какво може да се крие зад нощното безсъние и как да решим проблема.

здраве.bg

... антидепресантите. Безсънието може да е симптом на депресия, затова звучи логично да очакваме хапчетата да ни помогнат да заспим. Но селективните инхибитори на обратното захващане на серотонина (т.нар. SSRI) освобождават почти безкраен поток от серотонин, който нарушава съня на много хора. Ако подозираме, че някое лекарство може да ни пречи на съня, трябва да се обърнем за съвет от лекар. Може да има алтернативи на медикаментите или пък възможност да променим графика на приемането им.

7. Правим прекалено тежки тренировки

Упражненията могат да ни помогнат да спим по-добре – стига да са с правилната интензивност. В скорошно изследване, проведено от специалистите от Северозападния университет в Еванстън, Илинойс, хора със заседнал начин на живот и безсъние започнали да спят по-добре и по-продължително, когато започнали да правят 30-40 минутни умерено натоварващи упражнения 4 пъти седмично в продължение на 16 седмици. Но прекомерното физическо натоварване от тежки тренировки може да се отрази негативно върху съня. Това е проблем не само, когато правим упражнения късно вечер – можем да се претоварим, независимо по кое време на деня е тренировката.

Когато прекалим с натоварването, тялото отделя извънредно много кортизол, който в краткосрочен план повлиява способността ни да заспиваме. Още повече, че с времето това изчерпва надбъбречните жлези, което само по себе си също влияе негативно върху способността да спим нощем. Затова е препоръчително да балансираме тренировъчната си програма с по-успокояващи и възстановяващи упражнения като тай чи или йога (но не и точно преди лягане).

8. Притесняваме се твърде много

Няма съмнение, че тревогите и постоянните размишления над проблемите, които са болезнени или ни причиняват дискомфорт, водят до покачване на хормоните на стреса...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.