zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

15 наглед странни причини, които ни пречат да спим



15 наглед странни причини, които ни пречат да спим

Какво може да се крие зад нощното безсъние и как да решим проблема.

здраве.bg

... може да ни накара да се въртим и мятаме в леглото. Ако температурата на помещението е над 24 градуса (или под 12 градуса), това ще наруши съня. Идеалната температура на въздуха в стаята нощем е 20 градуса.

12. Имаме дисбаланс на щитовидната жлеза

Твърде активната щитовидна жлеза стимулира цялото тяло и ни кара да се чувстваме напрегнати и тревожни. Това ни изтощава, но пречи да заспим. От друга страна недостатъчната активност на щитовидната жлеза също може да ни попречи да заспим, защото не ни позволява да достигнем пълно събуждане през деня. Хората спят по-добре и по-дълбоко, когато могат да достигнат до върха на енергията си през деня. Освен това лекарствата за щитовидната жлеза са стимулиращи и могат да ни държат будни, ако дозите са дори леко понижени.

13. Имаме хронични възпаления

Постоянното макар и до умерено възпаление в тялото – причинено от преработени храни, замърсен въздух, стрес и други прикрити фактори – се свърза със сърдечната недостатъчност, затлъстяването, диабета и ревматоидния артрит. Оказва се, че също така ни държи будни нощем. Повечето хора не знаят, че това хронично възпаление е свързано с леко, но забележимо покачване на телесната температура. За да заспим, трябва да охладим тялото си, но възпалението пречи на температурата му да се понижи.

Промените в начина на живот могат да помогнат в този случай. Добре е да ограничим консумацията на преработени храни, които рязко покачват нивото на кръвната захар (бисквити, чипс, крекери), и да ядем повече крехки протеини, омега-3 мастни киселини, пълнозърнести храни и плодове и зеленчуци, за да поддържаме кръвната захар стабилна и да неутрализираме възпаленията.

14. Чувствителни сме към някои храни

Чувствителността към храната е последното нещо, за което ще си помислим, когато става дума за проблеми със съня. Най-честите причинители на това състояние са соята, ядките, пшеницата, шоколада, царевицата...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.