zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

15 наглед странни причини, които ни пречат да спим



15 наглед странни причини, които ни пречат да спим

Какво може да се крие зад нощното безсъние и как да решим проблема.

здраве.bg

... и млечните продукти. Но чувствителността към определени храни не засяга само червата. Тя започва там, но след това цялото тяло реагира системно на проблема, особено ако храносмилането е нарушено в следствие на увреда на клетките, които подплатяват храносмилателния тракт. Често това се случва при хората, които системно приемат нестероидни противовъзпалителни лекарства като аспирин и ибупрофен. Работата на имунната система се ускорява, а централната нервна система е напълно будна – както и ние самите.

Ако подозираме, че може да имаме чувствителност към някоя храна, е добре да започнем да си водим дневник на храненията като отбелязваме кога изпитваме симптоми, но и да имаме предвид, че чувствителността към храна предизвиква забавена реакция – няма значение какво сме яли за вечеря тази вечер, не това ни държи будни.

Причината може да е в някоя храна, която сме приели преди дни. Щом набележим потенциалните причинители, трябва да ги отстраним от менюто си и да видим дали сънят ни се е подобрим.

15. Винаги сме нащрек

В забързаната ни реалност, да си винаги нащрек е нещо високо ценено. Обществото ни е центрирано върху това, което правим в будно състояние, и ни обезкуражава искрено да се насладим и разберем съня и сънищата. Повечето от нас се намираме в състояние на хипервъзбуда – физиологията ни е толкова стимулирана, че не можем да забавим ход дори нощем. Но, ако осъзнаем колко е важен съня, това може да ни помогне да си набавим нужното количество от него

Дори когато сме будни, все пак можем да се насладим на леките форми на съня – релаксацията, вътрешните спокойствие и мир – които се просмукват в нас. Затова, вместо да лежим в леглото и да си мислим за всичко, което трябва да свършим утре, можем да мислим за съня като за среднощно пътешествие, където нещо наистина интересно се случва – нещо, което ще ни помогне да бъдем по-ефективни на следващата сутрин, когато се събудим.
...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.