zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

15 наглед странни причини, които ни пречат да спим



15 наглед странни причини, които ни пречат да спим

Какво може да се крие зад нощното безсъние и как да решим проблема.

здраве.bg

... , но няколко часа по-късно, когато напитката е изцяло метаболизирана, се събуждаме посред нощ и често ни е трудно да заспим отново. Идеалният вариант е да се придържаме към една напитка с вечерята три часа преди лягане.

5. Нивата на кортизола ни са зле

Надбъбречните жлези произвеждат хормони, сред които са норепитефрина (адреналин), стресовият хормон кортизол и дехидроепиандростерон (DHEA), хормон, който е обратнопропорционален на кортизола). Когато циркадният ритъм и стресовият отговор на организма са в норма, нивата на кортизола са високи сутрин и постепенно спадат през деня. Но, когато една жена е стресирана в продължение на години, кортизоловият отговор на тялото се обръща – висок е вечер, а нисък сутрин. Когато нивото на кортизола се повиши през нощта, това накърнява съня, защото тялото и ума ни са ободрени.

Този проблем не се вижда на обикновените тестове, затова трябва да си направим адренокортикален профил, който измерва нивото на кортизола в слюнката в различни моменти от деня. За ад възстановим баланса на кортизола, специалистите препоръчват да се фокусираме върху приятни мисли за по няколко минути няколко пъти на ден, за да създадем това, което изследователите наричат сърдечна кохерентност. Това е състояние на баланс между парасимпатиковата и симпатиковата нервни системи.

Изследванията показват, че хората, които се научават да постигат сърдечна кохерентност са в състояние да повишат нивото на хормона DHEA от надбъбречната жлеза и да понижат кортизола и епинефрина. Това води до балансиране на хормоните.

6. Пием някакви лекарства

Медикаментите или стимулират, или забавят мозъчната дейност. Някои продавани без рецепта обезболяващи съдържат кофеин, затова е важно да четем съдържанието, когато си ги купуваме. Често предписваните лекарства като бета-блокерите също могат да ни попречат да заспим.

Но най-шокиращите медикаменти, които възпрепятстват съня, са
 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.