zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Витамини срещу пороците ни!



Витамини срещу пороците ни!

Няколко бързи начини да пооправим нездравословните си навици.

15 декември 2010, здраве.bg

... Биг Мак

Няма нито златно правило, нито хапче-пинкилер срещу преяждането с храни с много мазнини в тях. Ниацинът (витамин В3) например помага за понижаването на холестерола. Но за да бъде наистина ефективен, той трябва да се приема в големи дози (което предполага странични ефекти), затова обикновено се предписва от лекарите заедно с лекарства от групата на статините. Фибрите помагат – особено като намаляват риска от сърдечни заболявания и напълняване.

Какво да правите? Салатите в Макдоналдс може и да не са толкова вкусни колкото пържените картофки, но пък са подходящи за този, който поставя на първо място здравословната диета.

Обичате кафето в Старбъкс и пиете много газирани напитки

Все повече се лансира мнението, че умереният прием (до 2 чашки кафе) на кофеин (около 280 мг) на ден не вреди. Но прекомерните количества водят до високи нива на хомоцистеина. Девет чаши примерно може да ви звучат невъзможно, но истински пристрастените към кофеина хора не мислят така. Една чаша по „стандарт“ е около 250 мл, следователно едно голямо кафе в Старбъкс, което е 500 куб. см. се равнява на 2 чаши. И не забравяйте колата – в 330 мл има около 50 мг кофеин.

Какво да правите? Ако не можете да намалите кафето, приемайте повече фолиева киселина, витамини В6 и В12, които ще понижат нивата на хомоцистеина.

Нямате главоболие, а либидото ви е във ваканция...

За мъжът винаги има Виагра (това е „витамин V” за феновете му). Но ако способностите ви в леглото куца, може би трябва да опитате витамин С. Едно скорошно изследване е установило, че повишеният прием на аскорбинова киселина увеличава потентността. Може би не е случайно и това, че участвалите в проучването твърдели, че са в много по-добро настроение.

Какво да правите? Експериментирайте с витамин С. Въпреки че участниците в посоченото по-горе изследване са взимали много високата доза - 3000 мг, може да започнете и с препоръчителните 75 мг на ден, за да видите дали има ефект. Чувствайте се свободни...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.