zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Витамини срещу пороците ни!



Витамини срещу пороците ни!

Няколко бързи начини да пооправим нездравословните си навици.

15 декември 2010, здраве.bg

... количеството, което е препоръчително за възрастовата ви група, и не се притеснявайте, ако малко надвишите дозите. Приемливата горна граница според диетичните указания е до 2000 IU на ден. Витамин К също е свързан със здравето на костите, затова хранителният ви режим трябва да включва и от него - 90 mcg на ден, изцяло от хранителни източници. Той се намира в изобилие в броколито, карфиола, брюкселското зеле, зелените листни зеленчуци.

Всъщност не се движите достатъчно...

Знаете за всички ползи, които упражненията могат да имат за сърцето, кръвното налягане, телосложението, настроението. Досега не е измислено и хапче, заменящо фитнеса. Но добавянето на всекидневна допълнителна доза витамин Е ще добави полза към тази от упражненията – най-вече в борбата с нестабилните молекули, известни като свободни радикали. А те могат да увредят клетките, тъканите и органите и са една от причините за дегенеративния процес на стареенето. Различни изследвания показват, че упражненията заедно с прием на витамин Е предлагат най-добрата защита срещу т.нар. оксидативен стрес (увредите, причинени от свободните радикали), но дори само витамин Е е по-добре от нищо!

Какво да правите!? Пийте витамин Е - препоръчват се по 200 IU на ден.

Не пиете мляко!?

Калцият, заради който най-често се споменава млякото в диетологията, е чудесен пример за хранително вещество, еднакво полезна и под формата на хранителна добавка, и в истинската храна. Докато приемате по 1000-1200 мг калций всеки ден (повече от количеството в голямата част от мултивитаминните таблетки), „складирате“ достатъчно в костите си, за да предотвратите появата на остеопорозата на по-късна възраст.

Какво да правите? Контролирайте хранителните добавки с калций. Едно ново изследване сочи, че бионаличността на калций в обогатените храни (като портокаловия сок например), варира широко и потребителите няма как да преценят лесно колко калций приемат. Млечните продукти са богати и на рибофлавин (витамин В2), затова...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.