zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

10 мита за рака на гърдата



10 мита за рака на гърдата

+ научни доказателства, които наистина ги оборват.

здраве.bg

... са подложени на по-висок риск от развитие на рак на гърдата или яйчниците. Наличието на която и да е от тези мутации представлява 40 до 80% вероятност да се развие рак на гърдата.

Как тогава да определим вероятността дали самите ние имаме генетични изменения? На първо място, жените с такива генни мутации често развиват рак на гърдата преди да са навършили 50. Но с възрастта се покачва и риска. Така че, ако сте на над 50 години и нямате рак на гърдата, шансовете да имате генетични мутации са по-ниски (но не и нулеви!).

Освен това, ако сте носител на гена, вероятно в семейството ви ще има вече случай на рак на гърдата у член под 50-годишна възраст - майка, сестра, или случай на рак на яйчниците на каквато и да е възраст. Ако жена от вашето семейство е имала и двата вида рак – и на гърдата, и на яйчниците, или е имала рак и в двете гърди, е по-вероятно да имате наследствено изменение на гените в семейството си. Спадате към групата с висок риск и ако сте евреи, особено с източноевропейски произход. Случай на рак на гърдата у мъж в семейството също е предпоставка да се смята, че имате генетични изменения.

И все пак, рискът да имате генетични изменения е доста нисък, дори във високорисковите групи. Например от жените, които са развили рак на гърдата преди да са навършили 45 години и в семейната им история има случаи на рак на гърдата, само 7,2% са били под въздействието на BRCA1-мутацията. С други думи, при такива жени все пак имат над 90% вероятност да нямат генетично изменение.

Ако искате да се изследвате за наличието на генни изменения, консултирайте със своя лекар, който може да ви препрати към съответния специалист. Изследването е обикновен кръвен тест и стандартно резултатите излизат до няколко седмици. Те трябва да бъдат разчететни задължително от специалист.

Мит №7: Профилактичната мастектомия гарантира, че няма да развия рак на гърдата

Профилактичната или превантивната мастектомия е процедура, предлагана на жените от високо рисковите групи...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    превенция    изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.