zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

10 мита за рака на гърдата10 мита за рака на гърдата

+ научни доказателства, които наистина ги оборват.

здраве.bg

... са подложени на по-висок риск от развитие на рак на гърдата или яйчниците. Наличието на която и да е от тези мутации представлява 40 до 80% вероятност да се развие рак на гърдата.

Как тогава да определим вероятността дали самите ние имаме генетични изменения? На първо място, жените с такива генни мутации често развиват рак на гърдата преди да са навършили 50. Но с възрастта се покачва и риска. Така че, ако сте на над 50 години и нямате рак на гърдата, шансовете да имате генетични мутации са по-ниски (но не и нулеви!).

Освен това, ако сте носител на гена, вероятно в семейството ви ще има вече случай на рак на гърдата у член под 50-годишна възраст - майка, сестра, или случай на рак на яйчниците на каквато и да е възраст. Ако жена от вашето семейство е имала и двата вида рак – и на гърдата, и на яйчниците, или е имала рак и в двете гърди, е по-вероятно да имате наследствено изменение на гените в семейството си. Спадате към групата с висок риск и ако сте евреи, особено с източноевропейски произход. Случай на рак на гърдата у мъж в семейството също е предпоставка да се смята, че имате генетични изменения.

И все пак, рискът да имате генетични изменения е доста нисък, дори във високорисковите групи. Например от жените, които са развили рак на гърдата преди да са навършили 45 години и в семейната им история има случаи на рак на гърдата, само 7,2% са били под въздействието на BRCA1-мутацията. С други думи, при такива жени все пак имат над 90% вероятност да нямат генетично изменение.

Ако искате да се изследвате за наличието на генни изменения, консултирайте със своя лекар, който може да ви препрати към съответния специалист. Изследването е обикновен кръвен тест и стандартно резултатите излизат до няколко седмици. Те трябва да бъдат разчететни задължително от специалист.

Мит №7: Профилактичната мастектомия гарантира, че няма да развия рак на гърдата

Профилактичната или превантивната мастектомия е процедура, предлагана на жените от високо рисковите групи...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    превенция    изследвания    заболявания    
 

more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.