zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

10 мита за рака на гърдата



10 мита за рака на гърдата

+ научни доказателства, които наистина ги оборват.

здраве.bg

... които се случва това. Приблизително 10-15% от случаите на рак на гърдата може да са генетични, като 1/3 от тях се дължат на наследени генни мутации, наречени BRCA1 (ген 1 на рака на гърдата) и BRCA2 (ген 2 на рака на гърдата).

Тези мутации най-често се срещат в определени етнически и географски групи, включително източноевропейските евреи, скандинавците, холандците и исландците. Ако някой от вашите роднини, и по-специално майка ви или сестра ви, е развила рак на гърдата преди да навърши 50 г., е по-вероятно да имате някои от тези гени, но това още не значи, че ще се разболеете. Жените с генетични изменения са склонни да развиват рак на гърдата преди 50-годишна възраст. Препоръчително е те да започнат да си правят мамограми и при нужда ЯМР на възраст от 30 години. Жените без висок риск трябва да започнат на 40-годишна възраст.

Мит №3: Противозачатъчните таблетки причиняват рак на гърдата

Изследванията не са установили връзка между противозачатъчните хапчета и ракът на гърдата. Все пак някои от резултатите са противоречиви. Преобладава обяснението, че в по-ранните изследвания са били използвани таблетки с по-висока концентрация на хормони (естроген и синтетичен прогестин), отколкото обикновено се предписват сега. Други проучвания, но недостатъчни, предполагат, че продължителното приемане на таблетки наистина може да се асоциира с повишен риск. Един анализ на многократни изследвания открил, че след 120 месеца приемане на противозачатъчни, вероятността да се развие заболяването е минимално по-висока отколкото у жени, които не приемат такива таблетки. 10 години след като бъде спрян приема на контрацептивните хапчета, рискът за развитие на рак на гърдата се възвръща до нормалните нива.

Най-новото и мащабно изследване, чиито резултати са публикувани през 2007 г., също не открива повишен риск за развитие на заболяването при прием на контрацептивни таблетки. Но жените с фамилна история на болестта, свързваща се с гените BRCA, следва да се консултират с лекарите...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    превенция    изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.