zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

10 мита за рака на гърдата10 мита за рака на гърдата

+ научни доказателства, които наистина ги оборват.

здраве.bg

... потискат лимфната система (естествена дренажна система по клетките и органите на тялото) и така причиняват натрупването на токсини в областта на гърдите. Токсините правели гърдите уязвими за определени заболявания, включително рака. Медицинските експерти са отхвърлили тази теория!

Друг мит е, че нараняване или травма (включително и силно стискане!) на гърдата може да причини рак. Нараняването може наистина да причини физически промени, но ракът не е една от тях. Натъртванията и доброкачествените бучки са често срещани. Възстановяването от всяко нараняване може да остави и белег, който да се усеща като бучка и понякога на мамограмата да изглежда като рак. Но по-нататъшни изследвания или биопсия отхвърлят объркването.

Мит №10: Не трябва да си правя мамограма, защото тя може да причини рак на гърдата

Някои изследователи и пациентки са загрижени от това, че излагането на радиация, необходимо за мамограмата, може да увеличи риска от рак на гърдата. Тези опасения са на базата на информацията за 1 допълнителен случай на рак на гърдата на всеки 10 хиляди мамографски процедури. Изследванията наистина показват, че гръдната тъкан е по-чувствителна към ефектите на радиацията, най-вече при по-младите жени. Но повечето онколози смятат мамограмите за безопасна процедура с преимущества, които далеч надвишават недостатъците.

Мамограмите използват изключително ниски дози радиация. Въпреки че те са по-високи от тези за стандартна рентгенова снимка на гръдния кош например, спадат към установените нива на безопасност. Нито едно изследване не свързва на 100% мамограмите и рака на гърдата. Затова пък има изобилие от доказателства, че мамограмите спасяват живот чрез ранно разкриване на заболяването.

Най-големият рисков фактор за развитие на рак на гърдата е просто това да си жена (въпреки че и малък процент мъже заболяват). За щастие, с по-внимателни процедури за ранно откриване, ракът на гърдата доста рядко има фатален край.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    превенция    изследвания    заболявания    
 

more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.