zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

10 мита за рака на гърдата10 мита за рака на гърдата

+ научни доказателства, които наистина ги оборват.

здраве.bg

... потискат лимфната система (естествена дренажна система по клетките и органите на тялото) и така причиняват натрупването на токсини в областта на гърдите. Токсините правели гърдите уязвими за определени заболявания, включително рака. Медицинските експерти са отхвърлили тази теория!

Друг мит е, че нараняване или травма (включително и силно стискане!) на гърдата може да причини рак. Нараняването може наистина да причини физически промени, но ракът не е една от тях. Натъртванията и доброкачествените бучки са често срещани. Възстановяването от всяко нараняване може да остави и белег, който да се усеща като бучка и понякога на мамограмата да изглежда като рак. Но по-нататъшни изследвания или биопсия отхвърлят объркването.

Мит №10: Не трябва да си правя мамограма, защото тя може да причини рак на гърдата

Някои изследователи и пациентки са загрижени от това, че излагането на радиация, необходимо за мамограмата, може да увеличи риска от рак на гърдата. Тези опасения са на базата на информацията за 1 допълнителен случай на рак на гърдата на всеки 10 хиляди мамографски процедури. Изследванията наистина показват, че гръдната тъкан е по-чувствителна към ефектите на радиацията, най-вече при по-младите жени. Но повечето онколози смятат мамограмите за безопасна процедура с преимущества, които далеч надвишават недостатъците.

Мамограмите използват изключително ниски дози радиация. Въпреки че те са по-високи от тези за стандартна рентгенова снимка на гръдния кош например, спадат към установените нива на безопасност. Нито едно изследване не свързва на 100% мамограмите и рака на гърдата. Затова пък има изобилие от доказателства, че мамограмите спасяват живот чрез ранно разкриване на заболяването.

Най-големият рисков фактор за развитие на рак на гърдата е просто това да си жена (въпреки че и малък процент мъже заболяват). За щастие, с по-внимателни процедури за ранно откриване, ракът на гърдата доста рядко има фатален край.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    превенция    изследвания    заболявания    
 

more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.