zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

10 мита за рака на гърдата



10 мита за рака на гърдата

+ научни доказателства, които наистина ги оборват.

здраве.bg

... групи, за да се намали риска от рак на гърдата. Хирурзите отстраняват едната или и двете гърди и изследват тъканта, за да изключат рака. У носителите на BRCA1 или BRCA2 изменения, рискът от възникване на рак на гърдата може да е от 40 до 80%.

Ако вие и вашият лекар решите да пристъпите към профилактична мастектомия, това може да понижи риска с 90%. Но дори и най-внимателния хирург може да пропусне останала гръдна тъкан. При тази хирургична интервенция тъканта се изтегля по посока на врата, под мишниците и към стената на гръдния кош. Никой не може да гарантира, че цялата гръдна тъкан е премахната, а всяка останала носи риск от възникване на рак. Дори да си направите мастектомия, лекарят ви следва да продължи да ви наблюдава, за да се увери, че все пак няма да развиете рак на гърдата или за да го улови в ранен стадий.

Мит №8: Една на всеки осем жени развива рак на гърдата

Тази подвеждаща статистика, за съжаление, е често цитирана. Показателите за “една от всеки осем” е натрупващия се риск при 85 години продължителност на живота. Това не означава, че една на всеки осем жени има или ще има рак на гърдата. Само ако всички жени живееха до 85-годишна възраст, една на осем щеше да развива рак на гърдата. Тъй като следната продължителност на живота на жените е по-малко от 85 години обаче, рискът да развиете рак на гърдата през живота си е 8% (т.е. около 1 на 12 жени). Смъртният риск от рак на гърдата по-нисък в сравнение с други видове рак - 3.6%.

Разпространеността и смъртността от рак на гърдата варира много според етническата група. Например сред най-висока е разпространеността сред европеидната расо, но по-смъртоносен се оказва той за афроамериканките.

Мит №9: Травма на гърдите може да причини рак

Гърдите са обект на много видове травми, но няма доказателство, че която и да е от тях причинява рак на гърдата. Като основна причина за това погрешно схващане учените посочват поредица от статии, излезли през 1995 г. и говорещи за това, че сутиените...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    превенция    изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.