zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

10 мита за рака на гърдата



10 мита за рака на гърдата

+ научни доказателства, които наистина ги оборват.

здраве.bg

... си дали тези лекарства биха повишили риска при тях.

Мит №4: Мазните храни предизвикват рак на гърдата

Учените все още не са открили връзка между ракът на гърдата и консумирането на храни с високо съдържание на мазнини, въпреки че няколко изследвания предполагат известна зависимост. Например при жени, навлезли в менопаузата, е открит слабо повишен риск от рак на гърдата сред тези, чиито хранителен режим е съдържал най-богати на мазнини продукти. Интересно е, че видът мазнини изглежда няма никакво значение. Резултатите ясно свързват ракът на гърдата само с прекомерното напълняване след менопаузата.

Мит №5: много плодове и зеленчуци в диетата ще помогнат да се предпазите от повторна поява на рак на гърдата

Ограничени откъм възможности изследвания предполагат, че консумирането на много плодове и зеленчуци може да осигури известна защита от развиване на рак на гърдата. Но по-важният въпрос си остава дали плодовете и зеленчуците могат да намалят риска от повторно развитие на заболяването у тези, които вече са го преборили веднъж.

Друго изследване, изучило хранителните режими на жени, които успешно са се излекували от рака на гърдата, показва, че след 7-годишен период на наблюдения ракът се повторил с еднаква честота и при тези, които са увеличили консумацията на плодове и зеленчуци, и при онези, които не са променили своята диета.

Все пак редица изследвания са единодушни, че антиоксидантите, съдържащи се в плодовете и зеленчуците, като цяло понижават риска от развитието на много хронични заболявания, в това число и някои видове рак. Така че порция от природните продукти всеки ден няма да навреди, а може само да ви помогне.

Мит №6: Ако не съм наследила гена на рака на гърдата, няма да се разболея

Приблизително 5-10% от случаите на рак на гърдата са в следствие на генни мутации. BRCA1 и BRCA2 са най-често срещаните, които се асоциират с този вид рак, но има поне още 6 други, които са възможни. Жените с изменения в тези гени са подложени...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    превенция    изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.